Європа відкриває дорогу для фуражу

П'ятниця, 18 лютого 2011, 12:12

На період з 21 лютого до 30 червня 2011 року країни Євросоюзу заохочують імпорт фуражної пшениці і ячменю.

Ці продукти на ринок ЄС будуть поставлятися безмитно, пише газета "Экономические известия".

Таким чином країни ЄС-27 намагаються компенсувати дефіцит сировини для комбікормової промисловості і зменшити витрати на придбання дорогого фуражу на світовому ринку, зазначає видання.

Очевидно, європейських чиновників налякали настрої у світі: експерти звідусіль віщають про посилення продовольчої кризи.

Реклама:

Та й наслідки цього явища вже відлякали від полиць і прилавків магазинів не одного покупця: ціни на продовольство в окремих сегментах б'ють докризові рекорди і кінця такого подорожчання поки ніхто не бачить.

Піти на поступки стару, добру, але бюрократична Європу змусила надія на певного постачальника - Австралію.

Але аналітики уже попередили мізерність такої надії: країна занадто далеко розташована від ЄС, що нівелює економічний ефект державної преференції.

Крім того, вони вважають, що у ЄС є сильний конкурент - інший великий імпортер в особі Китаю.

Саме тому експерти не схильні бачити в ініціативі ЄС корисне рішення як для самої Європи, так і для можливого постачальника.

Але все ж таки в ЄС могли б сподіватися на географічно ближчого імпортера. Потенційно це могли бути Росія чи Україна, відзначає видання.

У північної сусідки, виходячи з настроїв місцевого уряду, судячи з усього, перспектив взяти участь в продажах ніяких: в Росії також стурбовані тим, щоб сектор тваринництва не постраждав від дефіциту кормів, тому стримують відтік фуражу.

Україні слід було б узяти участь у забезпеченні ЄС фуражем, але багато що цьому перешкоджає.

"Поки існує квотування експорту, говорити про постачання Україною в ЄС не має сенсу", - вважає аналітик по зернових ринків компанії "УкрАгроКонсалт" Єлизавета Малишко.

Нещодавно міністр Мінагропроду Микола Присяжнюк заявляв про те, що з квітня 2011 року обмеження з експорту можуть бути скасовані.

Мовляв, у міністерстві прикладають всіх зусиль, щоб це сталося, і баланс дозволяє: недопоставлені залишаються обсяги торішнього врожаю на рівні 7 млн. тонн.

Щоправда, про пшеницю і ячмінь не ідеться: перша культура під гострим наглядом держави - самі боремося з виниклими перебоями в поставках зерна на борошняний помел, а ячмінь уже практично весь експортований.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!