Росія відновила популяцію мільярдерів

Понеділок, 14 лютого 2011, 19:51

Росія повернула собі славу кузні мільярдерів, стрімко відновивши пошарпану кризою популяцію надбагатих бізнесменів: їх знову більше сотні, а сукупний статок наближається до 0,5 трильйона доларів.

Ця цифра дорівнює третині російського ВВП, повідомляє свіжий рейтинг російського журналу "Фінанс", передає Reuters.

Лідерство зберіг господар Новолипецького металургійного комбінату Володимир Лісін.

За розрахунками "Фінансу", за рік його статок зріс майже на 10 млрд. доларів до 28,3 млрд.

Реклама:

Власник групи Онексім Михайло Прохоров, як і раніше другий - 22,7 млрд., а замість Романа Абрамовича трійку лідерів замикає Алішер Усманов - металург, що інвестує в телекоми та інтернет-проекти.

У першій десятці списку, на яку припадає більше третини сукупного багатства 114 російських "доларових" мільярдерів, лише фінансист Михайло Фрідман виглядає білою вороною серед сировинних магнатів.

У докризовому 2007 році в рейтингу "Фінанса" було 101 мільярдер, і за цим показником Росія поступалася тільки США.

Криза викреслила кожного другого, але в минулому році вже 77 чоловік подолали "межу Полонського", що відокремлює тих, у кого є мільярд, від всіх інших.

Співвласник нафтового трейдера Gunvor Геннадій Тимченко, який в суді довів, що успіхом у бізнесі не зобов'язаний дружбі з прем'єром Володимиром Путіним, знову показав вражаючий результат - в 2009 році він увірвався до тридцятки, подолавши за рік 375 позицій, а за 2010 рік подвоїв статки до  8,9 млрд. долара, перемістившись на 17-е місце.

У протилежному напрямку перемістилася в чартах найбагатша жінка Росії Олена Батуріна, чий чоловік Юрій Лужков у 2010 потрапив у немилість Кремля і вилетів з держслужби.

Розворот у кар'єрі столичного градоначальника збігся із зменшенням стану його дружини вдвічі до 1,1 млрд. - Батуріна втратила в рейтингу "Фінанса" відразу 47 позицій.

У швидкості падіння Батуріну обійшов Сергій Пугачов, який пропустив вперед 67 осіб і ледь втриматися серед мільярдерів після банкрутства його Межпромбанка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!