"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Присяжнюк назвав неефективним імпорт масла і гречки

Понеділок, 14 лютого 2011, 18:56

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявляє, що практика закупівлі іноземних товарів для зниження продовольчих цін є неефективною, тому що вона заважає розвитку вітчизняного товаровиробника.

В той же час, підтримка вітчизняних виробників сільгосппродукції не лише дасть стимул для розвитку агропромислового сектору економіки, а й сприятиме зниженню споживчих цін на продовольство, повідомляє прес-служба міністерства.

"Інтервенція іноземною сільськогосподарською продукцією не є правильною. Минулого року нам вдалося утриматися і не робити інтервенції на цукор. Сьогодні площі посіву цукрового буряку зростають і будуть зростати надалі. Так само буде і з гречкою, тому що ціна сьогодні вже є така, яка приваблива для сільгоспвиробника. Саме тому підтримка вітчизняного товаровиробника є запорукою доступних цін на продукти", - підкреслив Присяжнюк.

Очільник Мінагропрому нагадав, що Україна повністю забезпечує себе всією сільськогосподарською продукцією, окрім м'яса та деяких екзотичних видів фруктів.

Реклама:

Присяжнюк також наголосив на тому, що в цілому в Україні виробляється приблизно втричі більше продовольства, ніж споживається населенням.

Міністр наголосив, що для збереження і ефективної реалізації надлишків продовольства, які перевищують рівень споживання українського ринку, необхідно працювати над питанням підвищення ефективності логістики в агропромисловому секторі.

"Ми виростили в 2010 році 16,8-17 млн. тонн картоплі, а споживаємо для харчових потреб 6 млн. Як бачимо, 12 млн. тонн картоплі неефективно згодовується худобі або вона взагалі згниває. Що потрібно зробити, щоб виправити ситуацію? Для цього треба будувати овочесховища, необхідна логістика і координація дій між регіонами".

"Друге питання. Ми вирощуємо сьогодні 8,5 млн. тонн овочів і фруктів. До нашого споживача доходить 4 млн. тонн. Чому? Згниває без овочесховищ, продукцію не збирають і не налагоджена логістика між виробником та споживачем", - Микола Присяжнюк.

"Аграрний сектор України сьогодні виробляє втричі більше сільськогосподарської продукції, ніж споживає населення. Для реалізації надлишкової продукції нам необхідно виходити на зовнішні ринки", - сказав Міністр.

Нагадаємо, Україна має намір імпортувати 15 тис. тонн вершкового масла з Білорусі для збереження стабільної цінової ситуації на ринку.

Україна розраховує на поставку 20 тис. тонн гречки з Китаю до кінця березня.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: