"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Орендарям ріллі дадуть занадто вигідні умови її придбання

Понеділок, 14 лютого 2011, 12:12 -

Блага мета підготовленого Державним агентством земельних ресурсів проекту закону "Про ринок земель" - створення прозорого і ефективного ринку землі, може бути не реалізована за рахунок деяких положень законопроекту.

Таку думку висловив адвокат, партнер ЮК "Ващенко, Бугай та партнери" Денис Бугай у коментарі "Економічній правді".

"Наприклад, ідея про "привілейоване" положення орендарів, закладена в нормах законопроекту, безумовно, є прогресивною, оскільки взята з позитивного досвіду країн Європи. Однак, слід враховувати той факт, що в Україні відсутня культура землекористування і землеволодіння, в основі якої лежить раціональне і грамотне використання землі, як основного багатства, а не отримання прибутку", - зауважив він.

Експерт відзначив, що на сьогодні в Україні існують два основні типи орендарів: агрохолдинги і окремі землекористувачі, які дійсно працюють на землі, і великі орендарі, які просто націлені на отримання прибутку, часто використовуючи при цьому неефективні методи поводження з землею.

Реклама:

"Відповідно, законопроект повинен, в першу чергу, захищати першу групу орендарів, і створити механізм, який не дозволить узаконити "тіньові схеми" для отримання у власність земель сільгосппризначення людям, які безпосередньо не пов'язані із сільським господарством", - зауважив він.

Бугай акцентує увагу на положенні законопроекту, яким встановлюється, що громадяни України, які отримали земельні ділянки сільгосппризначення із земель державної або комунальної власності у постійне користування або оренду до набрання чинності закону "Про ринок землі", мають право на придбання у власність таких ділянок у розмірах, які перевищують норму безоплатної приватизації.

"Ця норма фактично узаконює положення про необмежені розміри земельних ділянок для постійних користувачів і орендарів, що говорить про неузгодженість із нормою про граничні розміри земельних ділянок", - наголосив експерт.

"На практиці, це просто дозволить великим орендарям просто "перевести" земельні ділянки з режиму користування в режим приватної власності", - пояснив він.

На думку Бугая, норми законопроекту також посилюють привілейоване становище орендарів і постійних користувачів земельних ділянок за рахунок надання їм переважного права на придбання земельних ділянок, які перебувають у приватній власності.

Експерт звертає увагу, що при продажу таких земельних ділянок, орендарі мають право придбання за ціною, яка пропонується іншим учасникам земельних торгів, без її збільшення, що приведе до відсутності конкуренції на ринку сільськогосподарських земель і поставить у невигідні умови продавця земельної ділянки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: