Житловий кодекс робить власників хрущовок безправними - експерт

Субота, 12 лютого 2011, 10:17

Житловий кодекс, який активно просуває влада, робить власників квартир у хрущовках фактично безправними, залишаючи їх сам на сам із потужними будівельними компаніями, зі зграєю безпринципних юристів і бритоголових охоронців.

Про це пише експерт "Інститут міста" Олександр Сергієнко у статті для "Дзеркала тижня. Україна".

"Проблема хрущовок зводиться до проблеми відселення або виселення. (Без врахування, звичайно, хабарів за доступ до земельних ділянок). Цю проблему намагалися вирішити за допомогою окремого закону, прийнятого ще в 2006 році. Тепер те, що регулювалося цілим законом, розробники ЖКП "впихнули" в одну-єдину статтю 166. Звичайно, у неї не потрапили ані критерії відбору житла, що йде під реконструкцію, ані права тих, кого переселяють, ані гарантії від зловживань влади або забудовника", - пише автор статті.

"Фактично людей залишають сам на сам із потужними будівельними компаніями, зі зграєю безпринципних юристів і бритоголових охоронців. А влада може зробити ще простіше - довести будинок до такого стану, що люди будуть готові переїхати куди завгодно, лише б переїхати. Подібний "сценарій" промайнув у ТБ-сюжеті про один з мікрорайонів Києва", - наголошується у статті.

Реклама:

"Говорити тут про такі високі матерії, як недоторканність приватної власності, яка гарантована ст. 41 Конституції, просто немає сенсу - товариші не зрозуміють", - вважає автор.

Кодекс - це єдиний законодавчий акт, який систематизує (узагальнює) одну галузь права і переглядає раніше діючі закони.

Логічно було очікувати, що ЖКП збере їх під однією обкладинкою і замінить, зазначає автор.

Однак із перехідних положень ми дізнаємося, що, наприклад, закон "Про приватизацію" продовжує діяти як базовий, а він у деяких принципових моментах вступає у протиріччя з новим ЖКП. Закон про ОСББ також діє, але "з урахуванням вимог цього кодексу та Загальнодержавної програми розвитку і реформування житлово-комунального господарства на"2010-2014 роки", - наголосив він.

"Отже, ні про яку кодифікацію мови бути не може. Для чого він тоді писався?", - підсумував Сергієнко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!