Москва знову кличе Україну до Митного союзу

П'ятниця, 11 лютого 2011, 20:38

Росія радить Україні уважніше придивитися до досвіду роботи Митного союзу.

Такі рекомендації висловив відповідальний секретар комісії Митного союзу Сергій Глазьєв під час засідання українсько-російського форуму "Партнерство України і Росії в нових реаліях європейської і євразійської інтеграції", передає Радіо "Свобода".

"Ми хотіли б, щоб наші українські партнери уважніше придивилися до досвіду роботи Митного союзу, щоб у них розвіялися деякі фобії. Наприклад, страх щодо того, що Росія щось комусь нав'язує. Насправді у нас частка спільних інтересів значно перевищує кількість тих питань, із яких ми маємо розбіжні точки зору", - зазначив він.

За словами Глазьєва, членство України в цьому об'єднанні не суперечитиме її євроінтеграційним інтересам, однак у Митному союзі Україна буде більш рівноправним членом, аніж у будь-якому об'єднанні з ЄС.

Реклама:

Водночас, деякі експерти наголошують на тому, що Україні немає сенсу об'єднуватися з Росією в один Митний союз, оскільки та не має доступу на європейські ринки, а отже - Україна не прогресуватиме в економічному розвитку.

Як повідомлялося, у листопаді 2010 року президент Віктор Янукович зазначив, що не виключає вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Водночас уже більше двох років між Україною та Євросоюзом тривають переговори щодо підписання угоди про асоціацію, яка включатиме в себе створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

У лютому 2011 року глава українського уряду Микола Азаров зазначив, що нині підготовка та підписання угоди про зону вільної торгівлі стримується тим, що з боку ЄС висувається вимога про введення квот на українську продукцію, із якою категорично не згодна українська сторона.

Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану діє з 1січня 2010 року.

Очікується, що з 1 липня 2011 року зовнішні торговельні зв'язки між цими країнами будуть більш скоординовані, ніж досі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!