НБУ відпускає гривню у вільне плавання

П'ятниця, 11 лютого 2011, 11:44

З 9 лютого міжбанківські валютні торги проходять за новими правилами: банки-учасники торгів мають доступ тільки до інформації про власні заявки і не бачать даних інших учасників.

"Досі всі учасники торгів виставляли приблизно одні й ті ж котирування. Тепер, бачачи лише свої заявки і одержуючи підтвердження тільки за своїми операціями, їм доведеться орієнтуватися виключно на свої потреби і формувати котирування, не озираючись на інших. Це, безсумнівно, призведе до лібералізації валютного ринку", - прокоментував новації НБУ директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв, пишуть "Комментарии".

Правда, фінансисти нарікають, що в цьому разі спрогнозувати коливання курсу стане практично неможливо.

Робота на міжбанку наосліп може виявитися на руку найбільшим гравцям ринку.

Реклама:

"Одномоментний вихід на ринок великого продавця або покупця валюти може істотно вплинути на курс. І в ситуації інформаційної обмеженості учасників ринку великі гравці зможуть визначати короткочасні курсові тренди у вигідний для них бік", - прогнозує Володимир Олексюк, експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine.

Фінансисти не виключають, що нинішні новації - лише перший крок на шляху до дійсно радикальних метаморфоз у правилах валютних торгів.

За словами заступника голови Нацбанку Юрія Колобова, зараз регулятор розглядає можливість переходу банків на так звані двосторонні котирування.

Тобто планує дозволити фінустановам протягом одного дня виходити на ринок не тільки з купівлею валюти, а й з її продажем, що зараз заборонено.

Подібний крок з боку центробанку, з одного боку, дозволить фінансистам бути більш "гнучкими" в роботі з клієнтами, з іншого - відкриє нові можливості для спекулянтів заробити на "розгойдуванні" курсів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!