"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров агітує за приватизацію сільгоспземель

Четвер, 6 січня 2011, 16:19

Без перегляду питань власності в сільському господарстві в рамках відповідної реформи неможливо забезпечити потреби країни в продовольстві.

Таке переконання висловив прем'єр-міністр Микола Азаров в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Україна зіткнулася з такою ситуацією, коли вона сама себе не забезпечує продуктами харчування. Хто міг би уявити собі, що настане такий період, коли Україна буде завозити й імпортувати м'ясо, хто про це ще 20 років тому міг серйозно подумати?", - сказаввін.

"Це говорить про те, що гострота проблеми, яка стоїть у нашому аграрному комплексі, уже набула немислимих форм, вона уже стала загрожувати нашій безпеці", - додав прем'єр.

Реклама:

Азаров зазначив, що для виходу сформованої ситуації необхідне залучення інвестицій та зміни ставлення до землі.

"Що можна зробити для того, щоб підняти наш аграрний комплекс? Потрібні колосальні інвестиції, найголовніше - необхідно почуття господаря. Господаря тієї землі, за яку ти відповідаєш, на якій ти будеш працювати, і твоє життя буде залежати від цієї землі", - сказав він.

При цьому прем'єр висловив думку про те, що попередні заходи з реформування сільського господарства в України не були достатньо ефективними.

"Ось це почуття господаря не з'явилося. Оренда землі, продаж, перепродаж якихось паїв і т.д. фактично призвело до того, що в українські землі, в український аграрний комплекс не вкладаються ті кошти, які необхідно вкладати", - сказав він.

У зв'язку з цим Азаров висловив здивування із приводу збільшення посівів ріпаку та інших технічних культур без дотримання норм сівозміни та агротехніки.

"Посіви ріпаку, посіви технічних культур знекровлюють нашу землю, роблять її непридатною потім для виробництва продовольства протягом багатьох років. Я дивувався легкості, з якою орендарі величезні масиви направляли на посіви технічних культур", - зазначив він.

"Питання власника, питання господаря землі не просто назріло - він перезріло", - резюмував прем'єр.

Він додав, що майбутня земельна реформа може стати приводом для спекуляцій на темі землі, при цьому припустив можливість законодавчого закріплення норми про обмеження можливості покупки ділянок іноземцями.

"Як зробити так, щоб наші землі, хтось задешево не скупився і т.д.? Це питання, будемо говорити, до законодавця. Можна виписати всі ці механізми таким чином, щоб зробити цілком природне обмеження на право іноземних громадян купувати в великих обсягах, підкреслюю, нашу землю", - повідомив Азаров.

Разом із тим, на його думку, проведення реформи сільського господарства можливо здійснити до 2012 року.

"Але зробити землю тим інвестиційним ресурсом, за допомогою якого ми залучимо реальні кошти, - це завдання нашого Уряду в найближчі рік-два", - сказав прем'єр.

Азаров підкреслив, що з урахуванням великого політичного значення реформи, проводити її будуть з максимальним урахуванням інтересів аграріїв.

"Питання непросте. Питання політичне. Тому, зрозуміло, ми підготуємо законопроект, проведемо обговорення цього законопроекту і - перш за все з аграріями, селянами. Ми спробуємо знайти ту формулу, при якій нам вдасться врахувати і світовий досвід, і, в тому числі, традиційне уявлення про нашу землю", - повідомив Азаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: