"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Державні шахти віддадуть фінансово-промисловим групам

Четвер, 6 січня 2011, 13:31

В уряді планують віддати 121 шахту державного сектору фінансово-промисловим групам, у виробничому циклі яких ці шахти задіяні.

Ідеться про шахти, які видобувають коксівне вугілля, котре використовується у металургії, повідомив перший заступник начальника управління вугільної промисловості Донецької області Павло Золотопупов у коментарі Радіо "Свобода".

"Є сектор енергетичного вуглевидобування і видобування коксівного вугілля. Шахти, які видобувають коксівне вугілля, можна віддати на приватизацію, щоб вони увійшли до фінансово-промислових груп металургійного комплексу і працювали на кінцевий продукт, метал. І потім йшло розподілення їх рентабельності", - сказав Золотопупов.

Відповідно до цієї ініціативи, шахти з енергетичним вугіллям залишаться державними, але працюватимуть у складі фінансово-промислових структур.

Реклама:

На думку посадовців, це допоможе балансувати надприбутки груп і збитки державних підприємств, за рахунок яких існує, наприклад, прибуткове виробництво металу.

Проект створення такого паливно-енергетичного концерну уже узгоджений зі всіма відомствами окрім Кабінету міністрів.

Авторами ініціативи є донеччани, повідомив Золотопупов.

Це буде вже чотирнадцята спроба реформувати вугільну галузь за часів незалежності України, говорить директор інституту ДонВУГІ Борис Грядущий.

Намагання реформувати вугільні підприємства 10 років тому обернулось масовим і бездумним закриттям шахт.

Така ж ситуація буде і сьогодні, якщо влада не слідкуватиме за новими власниками шахт, говорить експерт.

За радянських часів в Україні закривалось 10-15 шахт на рік, втім на їх місці виникали нові, більш потужні.

"Ці шахти не просто закривались, а запаси цих шахт передавались на цю шахту нову, тільки побудовану, за новими технологіями і з новою технікою. Оце було поняття "реструктуризація", - говорить Грядущий.

Сьогодні держава не готова до подібних інтенсивних реформ, адже галузь є стовідсотково дотаційною. Отже, єдиний вихід - шукати інвестора.

Поки експерти не схвалюють створення паливно-енергетичного концерну державних шахт з фінансово-промисловими групами, оскільки у проекті документа не враховані інтереси працівників цих шахт.

"Там немає складової, що усі питання, пов'язані з приватизацією та іншими діями щодо вугільних підприємств, мають узгоджуватись із представниками трудових колективів", - говорить заступник голови незалежної профспілки гірників Анатолій Акімочкін.

На його переконання, нині Україна не використала усі можливості державного регулювання ситуації на шахтах.

У разі ж ухвалення документа вугільна галузь фактично опиниться в руках кількох осіб, які сьогодні контролюють енергетику і металургію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: