Виплати виробникам молока зменшаться більше ніж удвічі

Субота, 29 січня 2011, 14:56

Згідно з новим дотаційним механізмом українські виробники молока отримуватимуть дотації у розмірі від 800 до 1600 гривень на корову щороку, тоді як торік високопродуктивні агроформування одержували до 3 тис. гривень.

Про це ідеться у публікації в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

За даними видання, українське дійне стадо загалом налічує 2,757 млн. корів.

У 2009 році молокопереробні підприємства виробили продукції на 16 млрд. гривень (у відпускних заводських цінах) - без урахування ПДВ, який становитиме 3,2 млрд. гривень.

Реклама:

Поділивши їх на загальне поголів'я, вийде, що на одну голову на рік припадає 1160 гивень. Тобто щомісяця власник голови отримає 100 гривень.

Експерти зазначають, що відтепер молокопереробні підприємства свій податок на додану вартість перераховуватимуть до спеціального фонду державного бюджету, звідки чиновники перерозподілятимуть кошти уже кожному власникові худобини (корови, бичка, нетелі) - раз на рік.

На думку експертів, новий механізм виплати дотацій був би прийнятним, якби селяни одержували ті ж суми, що й досі - тобто, за варіанта "напряму від молокозаводів".

Однак Податковий кодекс передбачає, що 70% податку на додану вартість виплачуватимуть як дотацію на голову корови, а 30% спрямовуватимуть на фінансування тваринницьких комплексів.

Отже, від 2,5 млрд. гривень, які раніше розподілялися суто між виробниками молока, тепер третину спрямують на будівництво ферм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!