"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко пустила "кіотські гроші" на фіктивні закупівлі зерна?

П'ятниця, 28 січня 2011, 14:38 -

Більшу частина коштів, які надійшли до України від продажу квот за програмою Кіотського протоколу, було використано на закупівлю зерна до Аграрного фонду.

Про це йдеться у звіті Контрольно-ревізійного управління, розміщеному на сайті.

"9 вересня 2009 прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписала засекречене розпорядження № 1049-р, де чорним по білому сказано: з метою поповнення єдиного казначейського рахунку терміново здійснити конвертацію 200 мільйонів євро, які надійшли від продажу частини встановленої кількості викидів парникових газів відповідно до Кіотського протоколу", - зазначається у повідомленні.

У звіті також говориться, що гроші було конвертовано у національну валюту через Національний банк за його офіційним курсом, і зараховано у гривнях на окремий спеціальний рахунок Держказначейства з дозволом на проведення операцій.

Реклама:

При цьому, в КРУ підкреслюють, що Тимошенко прямо порушила закон, який забороняв використовувати "кіотські гроші" на будь-які інші цілі, крім екологічних інвестицій.

"14 вересня на Єдиному казначейському рахунку з'явилися 3,6 мільярда гривень, а 18 вересня залишилося всього 893 млн. "Кіотські гроші" - величезні для України кошти - були спрямовані на, очевидно, не першочергові цілі", - наголошується у звіті.

За інформацією КРУ, з 14 січня 2009 року, коли валютні кошти були проконвертовані і зараховані на Єдиний казначейський рахунок, ці гроші були негайно витрачені.

Так, 49 мільйонів гривень пішло на стадіон "Металіст" у Харкові, 56 мільйонів - на реконструкцію аеропорту в Харкові, 70 мільйонів - "Укравтодору" на закупівлю валюти, 130 мільйонів - на закупівлю зерна до Аграрного фонду.

"В результаті перевірки та інвентаризації Аграрного фонду близько 300 тисяч тонн зерна взагалі не виявилося на складах. Договори в Аграрному фонді існують, Аграрний фонд платить нібито за оренду уявним компаніям гроші. До сьогоднішнього дня зерно так і не знайшли, його в Аграрний фонд так і не повернули", - пише КРУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: