Коломойський банкрутить "Енергоатом"

Середа, 26 січня 2011, 14:28

"Укртатнафта", контроль над якою здійснює менеджмент Ігоря Коломойського, вибиває борги з атомної корпорації України.

У середині січня Господарський суд Києва порушив справу про банкрутство держпідприємства НАЕК "Енергоатом".

Як стало відомо, для припинення цього процесу атомникам досить погасити борг перед його ініціатором - ПАТ "Укртатнафта", пише видання "Комментарии".

Але головна інтрига полягає в тому, що розрахунок з підприємством Коломойського аж ніяк не убезпечує "Енергоатом" від чергового банкрутства, яке може бути ініційовано будь-яким іншим його кредитором.

Реклама:

"Енергоатом" експлуатує всі робочі атомні електростанції Україна, що дозволяє йому одержувати щорічний дохід на рівні більше 10 млрд. гривень.

Але навіть при таких доходах атомна компанія не здатна оперативно погасити свою багатомільярдну заборгованість, тому останні кілька років держава штучно убезпечувала "Енергоатом" від кредиторів.

В 2003 році тоді ще державна компанія "Донецькобленерго" ініціювала в Господарському суді Києва процедуру банкрутства НАЕК, що припускає введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

У ході цього процесу фінансові претензії до атомників також пред'явила група приватних кредиторів, серед яких фігурували ТОВ "Центр-Таврида", КП "Фірма« Тарас", ВАТ "Ерко + Запоріжжя ".

Але вже в 2009 р. виробництво у справі про банкрутство "Енергоатому" було припинено.

Формальною підставою для цього стало відкликання позовів кредиторами.

У дійсності ж згортання цього процесу сталося тому, що до того часу НАЕК вже був наділений іншим "кредиторськими імунітетом".

Зокрема, мова йде про те, що в 2005 році був прийнятий закон № 2711 "Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".

У його рамках енергокомпанії всіх мастей отримали можливість погашати свої борги шляхом взаємозаліків.

Але найголовніше, що в період цих розрахунків ніхто із сторонніх кредиторів не мав права примусово стягувати борги з енергетиків, а також банкрутити їх.

В кінці минулого року Верховна рада вирішила пролонгувати реструктуризацію боргів енергопідприємств, що проводиться в рамках Закону № 2711, на два роки - до 1 січня 2013 року.

Але пару тижнів тому президент Віктор Янукович наклав вето на це рішення парламентаріїв, порахувавши його суперечної Конституції.

Таким чином, вийшло, що закон № 2711 продовжує діяти, але передбачений їм мораторій на примусове стягнення боргів з підприємств ТКЕ закінчився ще 1 січня 2011 року.

Такий розклад дозволив кредиторам вибивати борги з енергетиків у тому числі за допомогою їх банкрутства.

Першим цією можливістю скористалася ПАТ "Укртатнафта".

У середині січня ця компанія ініціювала в Господарському суді процедуру банкрутства НАЕК "Енергоатом".

За ідеєю, атомники можуть легко заблокувати розвиток цього процесу. Для цього їм буде достатньо погасити перед "Укртатнафтою" давнішню заборгованість у розмірі близько 2,3 млн. гривень.

Але якщо "Енергоатом" зважиться на такий крок, то незабаром хто-небудь з його численних кредиторів НАЕК може ініціювати чергову процедуру банкрутства атомної компанії.

І так буде продовжуватися до тих пір, поки ДП "Енергоатом" не погасить всі свої борги, які за приблизними оцінками зараз складають близько 11 млрд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!