Думка експерта: ДКЦПФР готує для депутатів абсурдний проект

Вівторок, 25 січня 2011, 16:51

На початку 2011 року Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку оприлюднила доопрацьований проект про посилення ролі регулятора, завдяки якому вона зможе отримати необмежені повноваження і функції.

На думку директора з інвестиційної політики "Донфінсервіс" Охременко Ірини, деякі норми цього документу досить суперечливі.

"Із вступом в силу таких змін істотно збільшиться документообіг між учасниками ринку і Комісією, що суперечить заявленим принципам дерегуляції підприємницької діяльності", - відзначає експерт.

Вона не розуміє, як Комісія буде встигати розглядати всі, передбачені проектом документи учасників ринку, якщо ще недавно президент заявляв про скорочення чисельності апарату держструктур.

Як відомо, законопроект передбачає суттєве збільшення терміну винесення рішень про накладення санкцій за виявлені правопорушення на ринку цінних паперів з 10 днів до 3 місяців.

"Це може свідчити лише про те, що Комісія не справляється з обсягом навіть поточного документообігу", - підкреслює Охременко.

Серед основних небезпек документу вона називає можливість маніпулювання співробітниками ДКЦПФР різними поняттями при видачі ліцензії і протягом всієї діяльності ліцензіата. Так, у проекті, наприклад, передбачається таке поняття як "ділова репутація".

"Ця потенційна лазівка для корупціонерів. При цьому невідомо, за якими саме критеріями будуть безпосередньо оцінювати складові ділової репутації", - зазначає експерт.

Охременко також називає "дивним" збільшення термінів на видачу ліцензії до максимально можливих 3-6 місяців.

"Важко собі уявити засновників, які погодяться на строк до шести місяців, не ведучи профільної діяльності, заморожувати кошти на необхідний штат, приміщення, техніку і програмне забезпечення", - дивується інвестиційний директор "Донфінсервіс".

Законопроект передбачає обов'язкове попереднє узгодження Статуту і всіх змін до нього у ліцензіатів та осіб, які бажають стати учасниками фондового ринку. При цьому терміни такого погодження можуть досягати 3-6 місяців

"Ця норма в сукупності з термінами ліцензування може призвести до абсурдного терміну - більше року для початку роботи ліцензіата на фондовому ринку. Також це призведе до необгрунтованого затягування такої процедури як збільшення статутного капіталу компанії чи внесення змін у Статут", - вважає Охременко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!