"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відключення "сірих" мобілок знову перенесли

П'ятниця, 21 січня 2011, 15:17

Система відстеження і контролю нелегально ввезених на територію країни мобільних телефонів в січні не запрацює у повному обсязі.

Про це повідомив член НКРЗ Володимир Звєрєв, інформує "Дело".

Це означає, що оператори мобільного зв'язку поки не будуть надсилати СМСки абонентам, чиї телефони виявилися "сірими", з проханням легалізувати їх, тому що в противному випадку апаратам загрожує відключення.

Нагадаємо, в кінці 2010 року повідомлялося, що всі оператори вже встановили на свої мережі обладнання, необхідне для роботи системи контролю IMEI-кодів.

Реклама:

В кінці грудня повинні були завершитися її тести.

"Випробування проведені. Зараз обмін даними по системі IMEI проводиться вже в автоматизованому режимі. Раніше ми передавали інформацію на дисках. Тобто система технічно готова до експлуатації. Невеликий збій був у МТС. Але це було тимчасово. Далі повинні послідувати юридичні рішення",- заявив голова "Укрчастотнагляду" Павло Слободянюк.

Однак Звєрєв зазначив при цьому, що "МТС-Україна" ще поки не готова до старту.

"Але не тільки це загальмувало повноцінний запуск системи IMEI. У компаній, у тому числі у "Укрчастотнагляді", з'явилися проблеми з ліцензіями на електронно-цифровий підпис. Перед Новим роком її потрібно було продовжувати, але в органу, який видає такі ліцензії, виникли складнощі з терміном дії повноважень. Це такий нюанс, який вплинув на все інше".

"До всього, в операторів з'явилося додаткове навантаження у зв'язку з підготовкою до запуску системи MNP. Все нашарувалося одне на інше, і вийшло так, що початок року - це не зовсім вдалий час для старту системи IMEI", - розповів Звєрєв.

Але незабаром, за його словами, процес поновиться.

"Ми хочемо ще раз наприкінці січня зібрати всіх операторів і визначити терміни, які нам дозволять оголосити про старт роботи системи. Свою роль реєстрація кодів IMEI вже зіграла: ввозяться в Україні в основному легальні телефони Але, звичайно ж, ми будемо доводити цю справу до кінця. Оператори зараз це завдання сприймають як другорядне, на жаль. Санкцій у нас ніяких немає. Ми покладаємося на порядність. У цьому році точно система запрацює", - сказав Звєрєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!