В "Укрспецекспорті" кажуть, що не зривали іракський контракт

Середа, 19 січня 2011, 19:42

У Держкомпанії "Укрспецекпорт" спростовують звинувачення у зриві контракту на постачання військової техніки до Іраку, і застосування іракськими партнерами до української сторони штрафних санкцій.

Як наголошує компанія, розповсюджена низкою ЗМІ інформація з даного приводу, не відповідає дійсності, повідомляє "Інтерфакс".

"На даний момент штрафні санкції до України за іракським контрактом за погодженням сторін скасовані", - підкреслюється в заяві.

У 2009 році дочірнє підприємство держкомпанії "Укрспецекспорт" - держпідприємство "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" уклала контракт з Іраком на суму понад 550 млн. доларів, який, як передбачається, має стати одним із серії угод, що готуються у сфері ВТС між Україною та Іраком.

Реклама:

Згідно з озвученими раніше заявами українських офіційних осіб, укладення контракту з Іраком стало "логічним продовженням" участі України в миротворчій місії в Іраку.

За деякими даними, загальна сума контракту може становити близько 2,4 млрд. долара.

Контракт передбачає постачання протягом 3-3,5 років більше 400 одиниць бронетехніки, зокрема БТР-4, 6 легких транспортних літаків Ан-32, а також проведення послуг з ремонту авіаційної техніки.

За даними джерела, знайомого з ходом виконання контракту, поставка першої партії українських БТР-4 у складі 26 машин, намічена на лютий.

"Терміни постачання другої партії планується уточнити після приймання замовником першої партії", - сказало джерело.

Також ЗМІ повідомили, що Ірак виставив Україні штраф у сумі 165 тис. доларів за зрив поставки літаків Ан-32Б.

Загальна сума штрафу може зрости до 55 млн. доларів, тобто 10% від суми замовлення - така санкція зазначена в самому контракті.

Контракт був укладений  між Міністерством оборони Іраку й держпідприємством "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес", дочірньою компанією Укрспецекспорту.

За даними джерела, ДП "Антонов" в даний час вже завершена зборка перших двох АН-32 для іракського замовника, йде узгодження строків їх поставки.

Початок поставок авіатехніки намічено на 2011 рік.

Днями в українських ЗМІ була оприлюднена інформація про те, що харківські БТРи відмовилося приймати міністерство оборони Іраку, через що під загрозою зриву опинився найбільший оборонне замовлення Україні.

У керівництві Харківського конструкторського бюро машинобудування ім. Морозова, як пишуть ЗМІ, заявили, що всьому виною гармати з Кам'янця-Подільського, які неякісно спрацювали.

Неполадки виявили не на етапі випробувань українською стороною, а вже коли замовлення брали іракці. 30-міліметрові гармати допускали осічки і затримки.

У результаті знаряддя зняли і відправили на доопрацювання, до кінця січня воно повернуться до Харкова.

Керівництво КБ ім. Морозова запевняє, що до кінця 2012 будуть поставлені всі 420 БТРів різної модифікації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: