"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінськ може отримати російську нафту з 20 січня

Вівторок, 18 січня 2011, 20:32

Росія відновить постачання нафти в Білорусь не раніше 20 січня, коли запланована зустріч глав урядів.

Про це повідомили Reuters офіційні джерела у вівторок.

Російські нафтові компанії припинили постачання нафти до Білорусії з 1 січня 2011 року у зв'язку з відсутністю договорів на 2011 рік.

Мінськ призупинив експорт дизельного пального до Європи, але транзит російської нафти до Польщі і Німеччини по нафтопроводу "Дружба" триває.

Реклама:

Прем'єр Росії Володимир Путін зустрінеться з білоруським колегою Михайлом Мясниковичем в четвер в Росії, щоб обговорити в тому числі "двостороннє співробітництво в енергетичній сфері", говориться на сайті російського уряду.

У понеділок пройшла зустріч віце-прем'єра РФ Ігоря Сєчіна і першого віце-прем'єра Білорусі Володимира Семашка, присвячена нафтовій проблеми.

Розбіжності з приводу цін знову вийшли на перший план, коли Росія скасувала з 1 січня експортні мита на поставки нафти в Білорусь в обмін на ратифікацію Мінськом угод про Єдиний економічний простір з РФ і Казахстаном.

Російські компанії продовжують переговори про ціну нафти, призначеної для білоруських НПЗ, чия потужність становить 360 тис. барелів на добу.

"Очікується, що прем'єр обговорить з Путіним у тому числі питання поставок нафти. Оскільки це питання не вдається вирішити на рівні суб'єктів господарювання, він виходить на більш високий рівень", - сказало джерело в уряді Білорусі.

Російські постачальники пропонують підвищити ціни на 45 доларів за тонну, враховуючи високі світові ціни і підвищення Мінськом тарифів на транзит на 12,5% з 1 лютого.

У січні Білорусь повинна була отримати за графіком 1,5 млн. тонн російської нафти.

У грудні країни домовилися, що Москва скасує мита на експорт нафти до Білорусі з 2010 року, якщо Мінськ буде перераховувати їй всі податки від експорту нафтопродуктів, отриманих з російської нафти.

"Очевидно, до четверга вже нічого не вирішиться. Я думаю, остаточні висновки про те, як буде розвиватися ситуація, треба буде робити після зустрічі на вищому рівні. Певний оптимізм є. Враховуючи, що глобальна угода все-таки підписано, я думаю, сторони зможуть прийти до компромісного рішення щодо деталей", - сказав глава білоруської інвестиційної компанії Юнітер Андрій Дерех.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!