"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому" уже почалося?

Понеділок, 17 січня 2011, 14:21

Український держмонополіст стає сателітом "Газпрому".

Незважаючи на те, що і Віктор Янукович, і Микола Азаров уже півроку запевняють, що ніякого поглинання "Газпромом" "Нафтогазу" не буде, реальність саме такого сценарію вимальовується все чіткіше, пише газета "Дело" із посиланням на публікацію в "Інвестгазеті".

Про те, як буде відбуватися злиття двох газових монополістів, виданню докладно розповів голова "Газпрому" Олексій Міллер ще у травні.

Він тоді відзначив, що компанії вирішили вести переговори про поетапне злиття, яке розпочнеться зі створення спільних підприємств на рівних умовах.

Реклама:

"Другим кроком буде злиття " Газпрому" і "Нафтогазу". Нам не цікаве створення СП заради самого СП", - підкреслив Міллер вже у вересні.

У коментарі "Інвестгазеті" представники "Газпрому" так уявляють собі подальший розвиток подій: першим кроком може стати створення спільного підприємства на паритетних засадах.

"На відміну від багатостороннього консорціуму, безрезультатні розмови про який точаться вже багато років, СП стане реальним інструментом ведення бізнесу. "Газпром" і "Нафтогаз" отримають можливість на взаємовигідних умовах і з максимальною ефективністю реалізовувати конкретні проекти", - розповідають у "Газпромі".

У логіці ініціатив компаній з інтеграції своєї діяльності лежать і досягнуті в грудні 2010 року домовленості між "Газпромом" і Мінпаливенерго про створення двох спільних підприємств.

Колишній уповноважений президента з енергетичної безпеки України Богдан Соколовський, спостерігаючи за розвитком ситуації, приходить до висновку, що питання про злиття компаній уже вирішене на політичному рівні, але ще не оформлене юридично.

Тому навесні 2011 року можна чекати відповідних змін у законі про трубопровідний транспорт.

З ним погоджується директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Позиція української сторони виглядає як капітуляція. Ведеться якийсь переговорний процес, але тільки для проформи. Рішення практично ухвалене - звідси така динаміка і натиск з російської сторони. Тому підписання меморандуму - це тільки проміжний етап, а остаточна мета вже визначена значно раніше", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!