"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна остання в Європі за рівнем економічної свободи

Середа, 12 січня 2011, 14:40

Україна опустилася на 164-е місце в рейтингу економічних свобод.

Серед 179 держав світу наша країна опинилася між Узбекистаном і Республікою Чад. Це найгірший показник серед європейських країн, передає "Фокус".

Про це йдеться в дослідженні, проведеному американською дослідницькою організацією Heritage Foundation і газетою Wall Street Journal.

В 2010 році Україна займала 162 місце, а в 2009-му була на 152 позиції. Зараз наша країна займає останнє місце в рейтингу серед європейських держав.

Реклама:

Крім того, її показники нижчі, ніж у середньому по світу.

Автори рейтингу виставляли оцінки країні за 100-бальною системою.

Бралися до уваги свобода ведення бізнесу, свобода торгівлі, фіскальна свобода.

Найгірші оцінки України отримала за умови для інвесторів - 20 з 100 - закон не завжди захищає умови контрактів, приватизація застопорилася, іноземні інвестори не можуть стати власниками землі.

Практично також погано експерти оцінили боротьбу з корупцією - 22 з 100 - корупцією просякнуте як суспільство, так і сфера управління, тіньові відносини присутні у всіх секторах економіки, низькі зарплати в державному секторі створюють підгрунтя для корупції в ДАІ, податкових органах, системі освіти.

Не набагато краща ситуація з бюджетними витратами.

Як зазначає Heritage Foundation, урядові витрати вже досягли 47,3% ВВП, а погано керована державна НАК "Нафтогаз Україна" висить важким тягарем на фінансовій системі і загрожує стабільності країни як такої.

Що стосується ведення бізнесу, то аналітики не могли пройти повз "неефективної регуляторної бази, дуже ускладнює життя приватним підприємцям".

По цьому пункту Україна отримала скромні 47,1 бала зі 100 можливих.

У той же час експерти досить добре оцінили податки в Україні: податковий тягар названо "відносно низьким".

У п'ятірку найбільш економічно вільних країн увійшли Гонконг, Сінгапур, Австралія, Нова Зеландія та Швейцарія. Замикають список Куба, Зімбабве та Північна Корея.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!