Путін врятував акціонера "Київстару" від збитків

Середа, 12 січня 2011, 11:55

Норвезький телекомунікаційний концерн Telenor уникнув втрати інвестицій в Росії на 1,7 млрд. долара завдяки особистій підтримці з боку Володимира Путіна.

Таку думку стверджує американський посол в Норвегії Бенсон Уїтні, депешу якого публікують Wikileaks і газета Aftenposten, інформує Газета.Ru.

Мільярдними збитками норвезьким інвесторам погрожував корпоративний конфлікт з "Альфа-груп" з питання про перспективи розвитку оператора стільникового зв'язку "Вимпелком".

Корпоративна суперечка між Тelenor і Altimo, інвестфондом, який управляє телекомунікаційними активами "Альфи", тривала п'ять років.

Реклама:

Акціонери "Вимпелкому" не могли узгодити умови роботи стільникового оператора в Україну.

Тelenor, що володів часткою в капіталі українського оператора стільникового зв'язку "Київстар", виступав проти активізації "Вимпелкому" в Україні, побоюючись прямої конкуренції між компаніями.

Російські акціонери наполягали на посиленні позицій "Вимпелкому" на українському ринку і наполягли на покупці компанії "Українські радіосистеми".

Опоненти подали десятки взаємних позовів до судів США, Україна та Росії.

На одному з останніх етапів судового спору в нього втрутилася фірма Farimex, що володіла 0,002% акцій "Вимпелкому".

Міноритарний акціонер зажадав через омський суд компенсацію за втрачену вигоду: через конфлікт Telenor і "Альфа-груп" оператор занадто пізно вийшов на український ринок стільникового зв'язку, говорилося в позові.

За рішенням суду, винесеним на початку 2009 року, Telenor зобов'язали виплатити компенсацію в 1,7 млрд. за позовом міноритарія.

Telenor стверджувала, що офшорна компанія пов'язана контролем з "Альфа-груп", але в структурах "Альфи" це категорично заперечували.

У забезпечення рішення суду було заарештовано 15,337 млн. акцій "Вимпелкому", і в червні 2009 року Федеральна служба судових приставів повідомила, що підготовлені всі документи для продажу пакета - понад 26% паперів.

Це могло завдати Telenor реальний збиток, констатує американський дипломат.

У дипломатичній депеші, датованій 18 червня 2009 року, зазначено, що акціонерний конфлікт вийшов на урядовий рівень і "піднімався всіма норвезькими міністрами на зустрічах з російськими колегами".

В результаті "прем'єр-міністр Йенс Столтенберг отримав обіцянку від прем'єра Путіна, що акції Telenor не будуть продані, поки не будуть вичерпані всі можливості для апеляцій", - укладає Уітні. Обіцянка була виконана.

5 жовтня Altimo домовилася з Telenor про об'єднання активів - російського "Вимпелкому" і українського "Київстару".

Нова компанія Vimpelсom отримала лістинг на Нью-Йоркській фондовій біржі, реєстрацію на Бермудських островах і штаб-квартиру в Амстердамі.

Міноритарій Farimex відкликав позов до "Вимпел кому".

За словами Уїтні, "свою роль у вирішенні цього конфлікту зіграла норвезька політика позитивізму щодо Росії".

Представники Telenor і Altimo не комментірeют публікацію Wikileaks.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: