Коломойський забрав у "Нафтогазу" родовище?

Четвер, 9 грудня 2010, 09:06

НАК "Нафтогаз Україна" втратила ліцензію на розробку найбільшого родовища в країні - Сахалінського.

8 грудня в реєстрі судових рішень було опубліковано рішення Київського апеляційного адміністративного суду від 1 грудня, яким ліцензія "Нафтогазу" на видобуток вуглеводнів на Сахалінському газоконденсатному родовищі визнана незаконною, повідомляє видання "Комерсант Україна".

Крім того, суд скасував розпорядження Кабміну № 316 від 2 березня про видачу ліцензії НАК.

Суд також вирішив, що видобувна компанія "Укрнафтобуріння" має пріоритетне право на користування надрами Сахалінського родовища.

Реклама:

У прес-службі "Нафтогазу", "Укрнафти" і Мінприроди коментувати рішення суду відмовилися.

Генеральний директор "Укрнафтобуріння" Олег Канівець повідомив, що зараз компанія готує проект промислової розробки і після його затвердження, як очікується в I половині 2011 року, має намір приступити до розробки Сахалінського родовища.

Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище в Краснокутському районі Харківської області - найбільше в Україні.

Воно було відкрите в 1981 році, запаси газу становлять 15 млрд. кубометрів, газоконденсату - 1,7 млн. тонн, нафти - 1,7 млн. тонн.

Для порівняння: річний обсяг видобутку газу в країні - 20 млрд. кубометрів, нафти - 4 млн. тонн.

Суперечки за право розробляти родовище ведуться останні кілька років.

У 2004 році Держкомітет з природних ресурсів позбавив ліцензії на розробку тодішнього партнера компанії "Девон" - ДК "Полтаванафтогазгеологія" - і передав її ЗАТ "Укрнафтобуріння".

Пізніше "Девон" та "Укрнафта" намагалися повернути ліцензію в судовому порядку. 4 березня Кабмін доручив Мінприроди видати ліцензію на розробку родовища "Нафтогазу".

Тоді екс-прем'єр Юлія Тимошенко заявила: "Саме потужне родовище газу, яке може дати дешевий газ власного виробництва, - це Сахалінське родовище. Ми нарешті вирвали у них ліцензію і повернули її державному підприємству 'Нафтогаз'".

Глава "Девону" Анджей Дізманскі раніше заявляв, що компанія "Укрнафтобуріння" нібито належить нинішньому голові Мінприроди Миколі Злочевському.

Сам Злочевський завжди це заперечував. Вчора джерело в оточенні пана Злочевського заявило, що компанія "більше не належить Миколі Владиславовичу".

За словами співрозмовника, у неї новий склад власників, серед яких група "Приват" і "два підприємця".

Згідно з даними ДКЦПФР, 10% "Укрнафтобуріння" належать JKX Ukraine, дочірній структурі JKX Oil & Gas, 25% якої, у свою чергу, належать групі "Приват".

Учора колишній радник з юридичних питань компанії "Девон" Володимир Чижик повідомив, що представництво компанії закрито і питанням ліцензії тепер займаються "безпосередньо акціонери" - тобто польський концерн PGNiG, "Нафтогаз" і підприємець Іван Фурсін.

Пан Чижик не зміг уточнити, чи буде компанія відновлювати право на видобуток нафти і газу на родовищі через суд.

Джерело в "Укрнафті" повідомив, що компанія не стане заперечувати рішення суду:

"Ви знаєте, хто там акціонери? Сперечатися марно. Але якщо "Укрнафтобуріння" залучить нас до видобутку нафти і газу, то ми із задоволенням виступимо партнерами і допоможемо їм" .

Високопоставлене джерело в Мінпаливенерго також заявив, що "Нафтогаз" готовий виступити партнером "Укрнафтобуріння" з видобутку сировини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!