Податкова не буде "займатися" малим бізнесом?

Вівторок, 7 грудня 2010, 17:11

У Державній податковій адміністрації упевнені, що новий Податковий кодекс зможе вирішити проблеми податкової системи.

Таку думку висловив перший заступник голови Державної податкової адміністрації - начальник податкової міліції Віктор Шейбут в інтерв'ю агентству "ЛІГАБізнесІнформ".

"Я упевнений у цьому, оскільки його писали фахівці", - сказав він.

При цьому Шейбут визнав, що окремі норми Податкового кодексу в попередній, заветованій президентом, редакції "справді потрібно було змінити".

Реклама:

"Було декілька пунктів законодавства, які не треба було чіпати, вони й призвели до невдоволення. А, наприклад, для великого бізнесу кодекс знижує навантаження. І ніхто з представників великого бізнесу проти документа не виступав", - сказав він.

"Щодо спрощеної системи оподатковування, вона використовувалася в різних схемах уникнення сплати податків, ці схеми й намагалися усунути в Податковому кодексі. А приватні підприємці, які торгують на ринках, вони як стояли, так і будуть стояти, повірте", - додав Шейбут.

"Тож, я вважаю, що на Майдані проглядалося нав'язування політичного вектора. А недоліки, які дійсно потрібно було виправляти, - їх виправили", - заявив він.

Шейбут також сказав, що пріоритет його відомства - "це робота над схемами, бо приватний підприємець сьогодні нам не цікавий".

"Я намагався зустрічатися з лідерами підприємницьких рухів, представлених на Майдані. Я їм сказав, що вони податковій міліції не цікаві, особливо, при чесній сплаті податків і вказуванні доходів. Тоді ми взагалі не будемо звертати на них жодної уваги", - сказав він.

"І, до речі, отримано вказівку від глави уряду Миколи Азарова не займатися сьогодні малим бізнесом. Не займатися. Це не дає значних результатів, тільки відбирає час оперативного працівника, а він дорого коштує. Тому ми не чіпаємо малий бізнес", - заявив Шейбут.

Він пояснив, чому в Податковій наполягали на праві на раптові перевірки на підприємствах.

"Ось знаємо ми, що на підприємстві платять зарплату в конвертах. Якби в нас була можливість - ми б у момент зарплати прийшли б і ці конверти особисто побачили. А так ми повинні попередити, що приїдемо через 10 днів. Ви що, вважаєте, конверти будуть лежати? От як боротися? Нам потрібно було це. Але вирішили, що цього робити не треба", - зазначив він.

На запитання, чи не вважає він такі перевірки репресивними, Шейбут сказав: "Всі мої дії можуть бути оскаржені в прокуратурі".

"Якщо я не правий - а я ж ніколи не буду свою голову підставляти, не буду влітати з "маски-шоу" без причин, це ж самогубство - у такому випадку я ж не пропрацюю більше тижня", - сказав начальник податкової міліції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!