"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європа може відмовитися від українського ріпаку

Четвер, 2 грудня 2010, 14:01

Уже у 2011 році українські виробники ріпаку можуть істотно скоротити свою присутність на європейському ринку і, відповідно, зменшити свій дохід.

Виною тому нові вимоги до ріпаку, що поставляється в ЄС з 1 січня 2011 року, пише "Інвестгазета".

Відповідно до директиви Європарламенту та Європейської ради, сировина для біопалива, в тому числі ріпак, не може вирощуватися на землях, які до 1 січня 2008 року мали статус лісу, болотистої місцевості або торфовищ.

Як відомо, площі, на яких росте біосировина, щорічно збільшуються. Фермери в гонитві за прибутком скорочують посіви важливих для харчової промисловості сільгоспкультур, вирубують ліси.

Реклама:

Це призводить до зростання цін на продукти харчування, погіршення екології і, в кінцевому підсумку, до збільшення негативного ставлення суспільства до біоенергетики як такої. Чиновники ЄС намагаються змінити цю ситуацію.

Це привнесе зміни і в "ріпакову" політику України.

Головними труднощами українських аграріїв стане надання документів, які підтверджують, що землі, на яких вирощується рапс, відповідають критеріям стійкості.

Під час перевірки міжнародний інспектор може виявити які завгодно факти діяльності підприємства. Тому сільгоспвиробники можуть чинити опір перевіряючим.

Якщо кількість сільгосппідприємств, які не зможуть підтвердити вимоги стійкості, стане критичною, ЄС може запровадити проти окремих виробників ріпаку, експортерів і навіть всього українського ринку певні санкції аж до заборони експорту ріпаку з України в ЄС.

У такому випадку вітчизняним фермерам доведеться шукати нові ринки збуту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!