"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пеня стимулюватиме оплату житлово-комунальних послуг - міністр

Четвер, 16 грудня 2010, 09:14

Повернення пені за прострочення платежів за житлово-комунальні послуги стимулюватиме населення своєчасно оплачувати ЖКП.

Таку думку висловив віце-прем'єр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов, коментуючи проект Житлового кодексу, повідомляє агентство "УНІАН".

"Хотів би звернути увагу на те, що сьогодні більшою мірою боржниками є ті, чиї доходи в десятки і сотні разів більші від пенсійних виплат. Проте пенсіонери платять справно, а люди з достатком мають тисячні борги. Переконаний, стягнення пені стимулюватиме своєчасну оплату житлово-комунальних послуг", - сказав він.

За даними міністра, на 1 листопада 2010 року заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг становить 10,5 млрд. гривень.

Реклама:

Віце-прем'єр-міністр нагадав, що в листопаді 1996 року законом тимчасово заборонили стягнення з громадян пені за невчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Тоді такий крок був викликаний невиконанням державою зобов'язань із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій.

Тихонов зазначив, що він займається вивченням проекту Житлового кодексу, зокрема вивчає критичні зауваження до законопроекту з боку громадських організацій.

"Житловий кодекс повинен пройти своєрідну рентгеноскопію, яка покаже його слабкі місця й визначить ступінь його життєздатності", - підкреслив міністр.

Як відомо, проектом Житлового кодексу планується повернути стягнення пені з боржників із оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від оплачуваної суми, допускається примусове виселення з житла громадян у разі невчасної сплати або несплати кредиту, взятого на придбання житла.

Громадські організації вважають, що з ухваленням нового Житлового кодексу права і свободи українців порушуватимуться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!