"Лівела" назловживала на 3 мільярди

Середа, 15 грудня 2010, 16:32

Голова Полтавського обласного територіального відділення АМКУ Володимир Онищенко заявив про недонадходження до держбюджету 3 млрд. гривень через ввезення нафтопродуктів без сплати акцизів компанією "Лівела".

"Лівела" є дочірнім підприємством компанії "Тайстра" - обидві знаходяться в Полтавській області, передає "Комерсант" з посиланням на "Українські новини"

"АМКУ встановило, що збитки для держбюджету склав майже 3 млрд. Інше вже не компетенція АМКУ. Ми передали всю інформацію в Київ", - сказав Онищенко.

Глава Полтавського відділення АМКУ відзначив, що порушень з боку антимонопольного законодавства в діяльності "Лівела" не виявлено, однак необхідно провести додаткове розслідування на загальнодержавному рівні.

Реклама:

Онищенко розповів, що "Лівела" завезла з-за кордону 1,6 млн. тонн нафтопродуктів, а потім реалізувала їх компаніям "Сан Тревел" і "Стекер", які перепродали їх 52 і 19 суб'єктам господарювання відповідно.

"Всього завезли з-за кордону 1,55 млн. тонн нафтопродуктів, з них - 408 тис. тонн азербайджанської нафти, поставленої на Кременчуцький НПЗ, решта - світлі нафтопродукти і більше 2 тис. тонн пічного палива", - сказав Онищенко.

За його словами, нафтопродукти були розмитнені за рішеннями судів.

Відповідно до закону "Про захист іноземних інвестицій", прийнятого 1992 року, підприємства з іноземними інвестиціями мають гарантії держави, що діють на момент здійснення інвестицій.

Оскільки в 1992 році в Україні не було законів про ПДВ та акцизного збору, то практично 100% нафтопродуктів, що ввозяться в країну до 2003 року, не обкладалося податками.

За словами пана Онищенка, у 2003 році згаданий закон втратив силу.

У 2004 році представники "Тайстри" і його дочірньої "Лівели" звернулися в Автозаводський райсуд Кременчука з вимогою відновити дію пільг для компанії, а суд прийняв рішення на їхню користь.

Таким чином, в серпні 2004 року "Лівела" оформила партію нафтопродуктів без сплати акцизного збору, ввізного мита і ПДВ.

За словами Онищенка, близько 97 тис. тонн нафтопродуктів ввезли в серпні, решта - у вересні-листопаді.

"У цій схемі працювали відомі фахівці, вони розуміли, що вони роблять, а тому довести що-небудь буде дуже важко. Компанія ця працює до цих пір, і я думаю, що вона буде і далі працювати", - підсумував Онищенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: