Банкіри розповіли, чому неохоче кредитують підприємців

Субота, 11 грудня 2010, 13:05

Банкіри готові іти назустріч підприємцям у питанні видачі кредитів, але однією з ключових проблем малого і середнього бізнесу залишається його непрозорість, нарікають вони.

"Наразі ми нерідко стикаємося з тим, що здоровий бізнес без правильної звітності та приведення до ладу бухгалтерії не може отримати кредит", - відзначає директор Західного макрорегіону корпоративного бізнесу "Ерсте Банку" Юрій Лободін, якого цитує тижневик "Дзеркало тижня".

Другим проблемним моментом залишається низька частка власного капіталу в бізнесах.

"Будь-який кредитор готовий ризикувати в певних пропорціях. І коли в балансі підприємства всього 5-15% власного капіталу, а залишок - позиковий, ризики істотно збільшуються. Будь-яка управлінська помилка може обернутися неплатоспроможністю. Не так багато підприємств мають мінімально прийнятні для банків 30% "запасу потужності", який ми хочемо бачити", - говорить фінансист.

Реклама:

"Підприємствам потрібна допомога зі структурування бізнесу, фінансового проектування, залучення портфельних інвесторів, залучення стратегічних інвесторів. За кордоном, поряд з нами, досить капіталу. Єдине, чого не вистачає, - прозорих і зрозумілих правил гри та їх дотримання. І щоб вони не змінювалися щороку", - резюмує Лободін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!