"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Стельмах готується реагувати на валютні війни

П'ятниця, 10 грудня 2010, 10:14

Україна уважно стежить за грошовою політикою найбільш розвинених в економічному відношенні країн світу і готується оперативно реагувати на глобальні валютні війни.

Про це повідомив глава Національного банку Володимир Стельмах, передає "Інтерфакс".

"Ми маємо торгові відносини безпосередньо з США і торговими партнерами США. Ми повинні дивитися, як вони будуть вести свою валюту. Якщо вони, не дай Бог, будуть теж девальвувати свої валюти, то ми тоді повинні теж захистити свою економіку. А захист економік буває фіскальний та курсовий. Курсовий - найлегший", - сказав він агентству" Інтерфакс-Україна.

Голова НБУ пояснив, що зростання доларових цін на золото та інші товари на міжнародному ринку скорочує доходи, одержувані від вкладення коштів у зобов'язання США.

Реклама:

"У світі зараз проходить боротьба зі світу так званих деривативних віртуальних грошей у світ реальних. І дуже багато вільних гарячих грошей. Великі в економічному відношенні країни також переживають свої негаразди, в тому числі США .В економічному плані йде девальвація долара. Тут буде захист проти девальвації основного валютного гіганта його торгових партнерів", - припускає Стельмах.

При цьому глава центрального банку відзначив важливість використання фіскальних важелів захисту внутрішнього ринку шляхом своєчасної зміни митної та акцизної політики.

"Їх треба своєчасно активно задіяти", - підкреслив Стельмах.

У зв'язку з цим голова НБУ повідомив, що президент доручив центробанку і ключовим економічним відомствам країни розробити програму вирівнювання платіжного балансу.

"На перших етапах буде оперативне узгодження курсової та фіскальної політики для того, щоб економіку можна було тримати на належному рівні", - сказав він.

Разом з тим, на думку глави НБУ, передумов для істотних змін курсу гривні в грудні поки не спостерігається.

"Поки йде нормальний процес. Звичайно, кожен день - трохи туди, трохи сюди. Але це і є волатильність ринкового курсу", - сказав Стельмах.

За його словами, НБУ останнім часом продає долари і купує євро та інші валюти. При цьому Нацбанк має намір приступити до формування запасу російських рублів.

Глава Нацбанку також заявив, що впевнений в отриманні Україною чергового траншу від Міжнародного валютного фонду: це питання буде розглянуто на засіданні ради директорів Фонду 20 грудня.

Міжнародні резерви України в листопаді скоротилися на 2,1% - до 33,539 млрд. доларів.

За січень-листопад міжнародні резерви країни зросли на 26,5% з 26,505 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!