"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров каже, що не тиснув Австрію щодо Південного потоку

Понеділок, 8 листопада 2010, 18:05

Австрія займає позицію, згідно з якою шляхи постачання газу мають бути диверсифіковані.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, коментуючи реакцію федерального канцлера Австрії Варнера Файманна на зроблену йому українською стороною пропозицію конструктивно ставитися до позиції України щодо "Південного потоку", повідомляє агентство "УНІАН".

"Реакція канцлера, коли розмова проходила віч-на-віч, була абсолютно адекватною. Яка різниця Австрії, з якого потоку одержувати газ. Австрія, як і будь-яка інша країна, зацікавлена в конкуренції систем, що постачають газ, у надійності їх роботи, у можливості диверсифікації постачання газу. Отже така позиція абсолютно зрозуміла", - сказав Азаров.

При цьому він відзначив, що Україна не закликала Австрію відмовитися від участі в будівництві газопроводу "Південний потік".

Реклама:

"Ми не закликали Австрію зайняти позицію до якоїсь протидії цьому будівництву, тому що ми прекрасно розуміємо, що цього не буде. Але ми звернули увагу керівництва Австрії на те, що існують й інші можливості. Зокрема, це і модернізація нашої газотранспортної системи. Це дешевша й надійніша можливість для транзиту газу, зокрема, і до Австрії", - підкреслив він.

Азаров ще раз наголосив, що ставити за мету відмову Австрії від участі в "Південному потоці" безглуздо, і Україна такої мети не ставить.

Як повідомлялося, Азаров, виступаючи у понеділок на Віденському економічному форумі, на якому був присутній Федеральний канцлер Австрії Варнер Файманн, висловив прохання австрійській стороні "конструктивно поставитися до позиції України щодо "Південного потоку".

Він нагадав, що 22 листопада в Брюсселі планується провести переговори про модернізацію української газотранспортної системи у форматі Україна-ЄС-Росія.

Позиція України, як і до переговорів, так і під час переговорів полягає в тому, що будівництво Південного і Північного потоків може призвести до скорочення майже удвічі транзиту газу через територію України українською ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!