У ЄС знають, коли домовляться про вільну торгівлю з Україною

Понеділок, 29 листопада 2010, 16:51

Європейський комісар з питань торгівлі Карл де Гюхт підтверджує досягнуту на саміті Україна-ЄС домовленість сторін прийти до угоди з питання про зону вільної торгівлі (ЗВТ) у першій половині 2011 року.

"У нас була дуже конструктивна зустріч з вашим президентом, і ми спільно висловили надію, що прийдемо до угоди до літніх канікул, тобто в першій половині 2011 року", - сказав він у Брюсселі в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Єврокомісар зупинився на чутливих питаннях, які залишаються в переговорному процесі щодо створення зони вільної торгівлі.

Серед них він назвав експортні мита, розділ в угоді з енергетики, так як Єврокомісія "вважає, що енергетичне питання також має бути відображене в угоді про зону вільної торгівлі, і останнє - це тарифи".

Реклама:

Крім того, Гюхт відзначив, що європейська сторона розраховує на врегулювання в угоді про зону вільної торгівлі питання географічних найменувань, коли однакову назву товару є і в України, і в ЄС.

"Але це не означає, що з сьогоднішнього дня і до завтра всі найменування, які ви використовуєте, і які відзначені в географічних найменуваннях, зникнуть. Буде перехідний період, який надасть можливість визначити ваші продукти трохи інакше. Для України це принесе позитивний результат. Ідея географічних найменувань повинна поважатися ", - пояснив він.

Єврокомісар не став коментувати можливість створення зони вільної торгівлі Україна-Росія та її вплив на ЗВТ Україна-ЄС.

"Україна сама вирішує, з ким із партнерів мати угоду про зону вільної торгівлі. У принципі, з цього питання ми не займаємо ніякої позиції", - сказав Гюхт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!