Бродський став на бік мобільних операторів

Понеділок, 29 листопада 2010, 10:08

Держкомпідприємництва, очолюване Михайлом Бродським, виступило проти проекту нових правил надання телекомунікаційних послуг, які б здешевили зв'язок для українців і вилилися у багатомільйонні збитки для мобільних операторів.

Свою відмову у відомстві аргументували тим, що проект "не відповідає принципам прозорості регуляторної політики", пише газета "Дело".

В офіційній відмові відомства, розміщеній на сайті Держкомпідприємництва, ідеться про те, що до комітету надійшли зауваження та пропозиції від компанії "Київстар", які комітет вирішив підтримати.

У зв'язку з цим відомство Бродського запропонувало Національній комісії регулювання зв'язку (НКРЗ), яка розробляла проект правил, продовжити термін узгодження документа і створити робочу групу, до якої включили б і представників мобільних операторів.

Реклама:

Серед найсуттєвіших для ринку новацій пропонованих проектом правил, затверджених НКРЗ, варто виділити заборону операторам стягувати з абонентів плату за з'єднання.

Також правила ускладнюють використання операторами різних хитрощів при тарифікації дзвінків.

У них прописано, що плата з абонентів стягується тільки за фактично наданий обсяг послуг, що означає заборону використання похвилинної й інших складних видів тарифікації.

Також правила вводять концепцію "адресне оповіщення" абонентів, яка зобов'язує операторів попереджати про будь-які зміни тарифів на послуги, уже наданих абоненту.

Також правила забороняють зазначати ціну послуг мобільного зв'язку без відрахувань до Пенсійного фонду.

Крім цього, правила передбачають цілу низку новацій й істотних змін основ роботи ринку контент-послуг.

Зокрема, НКРЗ затвердила норму обов'язкового попереднього повідомлення абонентів (за допомогою SMS) про розмір плати за голосові контент-послуги.

А після завершення сесії абонент також повинен отримати інформацію про її загальну вартість.

До того ж у абонентів з'явиться можливість закривати доступ до контент-послуг для дітей та встановлювати порогове значення для своїх витрат на контент-послуги або роумінг.

Правила також забороняють розсилку будь-яких SMS-повідомлень операторської компанії, які не стосуються уже наданих нею послуг.

Тобто торгівля операторів базами даних своїх абонентів і масова розсилка спаму стають неправомочними.

Як повідомлялося, 28 жовтня НКРЗ схвалила проект постанови Кабміну про нові правила надання телекомунікаційних послуг.

Після цього документ був направлений на узгодження в різні міністерства і відомства. Зауваження деяких з них, зокрема Мінекономіки, Мінфіну та Мінтрансзв'язку, були враховані.

За словами члена НКРЗ Надії Костриби, за побажанням Мінекономіки робоча група була змушена відмовитися від деяких принципових моментів, прописаних в правилах.

Зокрема в нинішній редакції проекту немає заборони на стягування плати за з'єднання і похвилинної тарифікації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!