"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азербайджан хоче налагодити нафтогазовий "коридор" до України

Субота, 27 листопада 2010, 11:26

Азербайджан готовий поставляти до України до 5 млрд. кубометрів скрапленого газу і близько 5 млн. тонн сирої нафти щороку.

Про це заявив міністр промисловості і енергетики Азербайджану Натік Алієв у п'ятницю у Ялті, куди він прибув на Чорноморський економічний форум, повідомляє агентство "УНІАН".

"Ми хочемо налагодити стабільний і стійкий коридор поставок сирої нафти і нафтопродуктів до України. Для цього ми підготували угоду. Обсяги будуть до 5 млн. тонн сирої нафти для переробки на переробних заводах України", - сказав Алієв.

"Ми вважаємо, що Азербайджан готовий поставляти близько 5 млрд. кубометрів скрапленого газу щороку. Ми сьогодні наші потужності розробляти з тією умовою, щоб така кількість скрапленого газу може бути поставлена в Україну танкерним способом", - сказав азербайджанський міністр.

Реклама:

За його словами, готується міжурядова угода про поставки скрапленого газу.

Як повідомлялося, 28 жовтня президенти України і Азербайджану Віктор Янукович та Ільхам Алієв домовилися про початок роботи над стратегічним договором, який передбачає значне збільшення поставок азербайджанських енергоносіїв до України.

Як відзначав Янукович, збільшення поставок азербайджанських енергоносіїв до України, зокрема, нафти, здійснюватиметься з метою наповнення нафтопроводу "Одеса-Броди" і запуску його в аверсному режимі.

У свою чергу Алієв заявляв, що азербайджанська сторона уже почала поступове збільшення поставок енергоносіїв до України.

Він уточнив, що 2010 року Азербайджан уже поставив до України понад 1 млн. тонн нафти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: