У Азарова пішли судом проти Фірташа

Понеділок, 22 листопада 2010, 10:07

Після тривалої перерви в Госпсуді Києва поновилися слухання за позовом Мінпромполітики до Фонду держмайна і "Кримського Титана" з вимогою повернути Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат під контроль міністерства

ГЗК було передано у 5-річну оренду "Кримському Титану", який контролює Дмитро Фірташ, в 2004 році, нагадує газета "Дело".

У 2009 році термін оренди підприємства закінчився.

Сама справа була ініційована ще в жовтні 2009 року попереднім урядом.

Реклама:

Однак Кабміну до президентських виборів не вдалося домогтися потрібного рішення в суді.

Після президентських виборів розгляд справи застопорився, представники сторін перестали бути на засіданнях суду.

Однак зараз розгляд знову активізувався.

Госпсуд Києва прийняв позов Мінпромполітики у виробництво і призначив дату його розгляду по суті.

"Наша позиція така: Іршанський ГЗК перебуває зараз у незаконному володінні і ми маємо намір його повернути", - заявили у прес-службі Міністерства промислової політики.

Нагадаємо, весь час, поки йдуть судові розгляди, контроль над підприємством залишався за структурами Фірташа.

Бажання ж Фірташа здійснювати контроль над ГЗК легко пояснити.

Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат і Вільногірський гірничо-металургійний комбінат практично є монополістами в Україні на ринку ільменіту, який використовує в своєму виробництві "Кримський Титан".

До того ж цей вид сировини досить рідкісний. Так, якщо б поставки з цих підприємств припинилися, Дмитрові Фірташу для свого кримського активу довелося б завозити сировину з далеких Індії та Австралії.

Судові розгляди між урядом і компанією Дмитра Фірташа почалися після того, як уряд Тимошенко вирішив не продовжувати оренду Іршанського та Вільногірського ГЗК, а включити їх до структури створюваної НАК "Титан України".

"Кримський Титан", у свою чергу, наполягав на автоматичному продовженні договору на два роки, посилаючись на відповідний пункт у контракті.

У січні 2010 року Окружний адміністративний суд Криму задовольнив позов "Кримського Титану" і зажадав від Кабміну продовжити термін оренди комбінатів на два роки.

Однак уряд це рішення оскаржив, і зараз справа дійшла вже до стадії касаційного оскарження у Вищому адміністративному суді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: