Росія намагається закріпитися на українському ядерному ринку

Неділя, 21 листопада 2010, 18:14

Росія, опинившись витісненою з ядерних ринків третіх країн, намагається закріпитися на українському ринку.

Таку думку висловив колишній радник президента Віктора Ющенка з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовский у програмі "Реальна економіка" в ефірі телеканалу UBC.

"Росатом" сьогодні витіснили з дуже багатьох ринків третіх країн, я не кажу за Україну. В даній ситуації зрозуміти Кремль можна, він хоче відновити свою минулу силу в ядерному комплексі і найпростіше - це закріпитися на українському ринку. По ядерному пальному 100% залежності від російського постачальника, для цього створюється завод з виробництва ядерного палива", - сказав він.

На переконання Соколовського, умови конкурсу по відбору компанії, що будуватиме завод з виробництва ядерного палива, були навмисне прописані під російського учасника.

Реклама:

"Умови конкурсу були виписані таким чином, що однозначно було зрозуміло, що переможе Росія. Це вовча послуга і Росії, до речі. Подібна ситуація відбулася і з Хмельницькою АЕС. Знову ж таки, конкурс виграла російська компанія по добудові двох блоків на ХАЕС", - зауважив співрозмовник.

«Готовність одного блоку 75% , другого - майже 30%. Освоєно коштів ще до 1986 року - 40% кошторисної вартості, виходить, що добудова має коштувати дешевше, ніж будівництво нових блоків. Логічно?», - продовжив Соколовський.

Екс-радник додав, що зараз Росія виконує подібний проект в Китаї, який, до речі, коштує дешевше.

"Росія добудовує аналогічні блоки у Китаї, вартість тих блоків 1,7 млрд. доларів, для нас заявлена ціна - 5-6 млрд. доларів. Чим українці гірші від китайців, що нам в тричі дорожче? Ми ж партнери", - обурився Соколовський.

"Наша влада мовчки ковтає цю цифру. Будівництво під ключ реактора в Китаї коштує 5,3 млрд. доларів", - підкреслив він.

Також Соколовський обурений тим, що досі не відома вартість будівництва "ядерного заводу".

"Яка вартість будівництва заводу? Один називає 400 млн. доларів, другий називає 1,6 млрд. доларів. Як можна підписувати угоди, а потім кошторис складати?", - резюмував він.

Як повідомлялося, російська компанія "ТВЕЛ" і український державний концерн "Ядерне паливо" підписали угоду про створення на території України спільного підприємства для виробництва ядерного палива для реакторних установок ВВЕР-1000 за російськими технологіями.

У вересні 2010 року Кабінет міністрів затвердив "ТВЕЛ" переможцем конкурсу з надання технологій для будівництва заводу із фабрикації ядерного палива в Україні.

На початку вересня міжвідомча конкурсна комісія з вибору технології будівництва в Україні заводу з фабрикації ядерного палива запропонувала Кабміну затвердити "ТВЕЛ" переможцем міжнародного конкурсу, який і надасть технологію спорудження заводу.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем`єра програми - щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!