Працівники Мінекономіки беруть хабарі - Цушко

Четвер, 18 листопада 2010, 17:43

Працівники Міністерства економіки беруть хабарі "десь від 1 до 2%" за видачу узгоджень на проведення закупівель в одного виконавця.

Про це заявив міністр економіки Василь Цушко під час міжнародної конференції, яка проходить у Києві за підтримки ЄС, повідомляє кореспондент "Дзеркала тижня".

"Все інше хто знімає? Ті, хто замовляє закупівлю в одного виконавця, - додав він. - І ось ми маємо з серпня місяця кожного тижня по три вилучення документів правоохоронними органами".

Як заявив Цушко, з квітня він уже змінив трьох керівників Департаменту держзакупівель і, за його словами, це "ще не кінець".

Реклама:

"Думаю, скоро знову будемо міняти. Тому що система, як болото засмоктує. Так воно закладено в законі - це болото", - зазначив він.

За словами міністра, одна з причин подібної ситуації - це низька зарплата службовців міністерства: "а яка зарплата у чиновника Мінекономіки, який працює і дає узгодження? І бачить, скільки крадуть. А він отримує 200 євро. Він бачить, скільки там потенційно крадуть, - думає, а що, я гірший? І входить в болото".

"Багато керівників відомств, від імені яких подаються сумнівні документи на погодження, не обізнані про такі заявки, вважає міністр. А коли дізнаються, то самі в жах приходять - як же так можна?", - додав міністр.

Водночас, на думку Цушка, ключова причина такої ситуації - це наявність у чинному законі про держзакупівлі процедури закупівлі в одного виконавця.

"Що зробив закон? А закон дозволив дати індульгенцію злодіям. Як називається ця індульгенція? "Погодження в одного замовника". Хто погоджує? Працівники Мінекономіки. Департамент держзакупівлі", - міркує голова Мінекономіки.

При цьому, за словами Цушка, "учасники тендерної мафії є співавторами цього закону".

"Мета закону була дуже проста - завести всіх в один напрям узгодження в одного виконавця. І мета була, що ці люди будуть стояти біля цього горлечка, яке звузили, і будуть знімати через так звану цінову експертизу гроші, як робила Тендерна палата", - продовжив Цушко.

За словами міністра, два тижні тому він пропонував "Головному інспектору за цінами" добровільно піти у відставку: "Я показую схему їх корупції і кажу - Вас заарештують! Краще напишіть заяву і підіть! Ці папери я передав правоохоронцям".

Як відомо, 9 листопада СБУ затримала голову Держінспекції з контролю над цінами Тетяну Рудь, а пізніше Кабмін звільнив її з займаної посади.

Цушко також визнав, що його підпис стоїть на законопроектах, які призвели до створення Тендерної палати.

"На жаль, політично навіть мене втягнули у це. Хто б не говорив, але я на цьому не заробляв ані копійки. Але констатую і шкодую, що є на законопроектах мій підпис. Чому він там опинився? А оперували тим, що... ви подивіться, скільки вкрадуть там, там, там... але одночасно створювали систему для заробітків собі".

Міністр економіки виступив за скасування існуючої процедури закупівлі в одного виконавця при одночасному дотриманні режиму прозорості та відкритості  держзакупівель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: