Кужель: Податковий кодекс - це паритет

Неділя, 14 листопада 2010, 18:48

Податковий кодекс має бути документом, який встановлює паритетні відносини між бізнесом і фіскальними органами.

Про це заявила екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель у програмі "Реальна економіка" в ефірі телеканалу UBC.

"Є в економіці так званий "закон пирога". Він існує не одне століття. Якщо у вас забирають півпирога - ви будете наступний пекти, якщо більше половини - не будете. Вважається в усіх країнах світу: не можна забирати більше, ніж 50%. Ось про це і розмова", - зазначила вона.

"У чому помилка. У нас люди розбираються у двох речах: дають поради, як одружитися і лікуватися. І як писати Податковий кодекс. Це знають усі. У жодній країні світу немає хорошого податкового законодавства. Ніколи не подобається Податковий кодекс платнику податку. Ось Податковий кодекс - це паритет, знаходження того, щоб не втратити", - наголосила Кужель.

Реклама:

Як приклад, екс-голова Дерхжкомпідприємництва навела країни, де зниження податкового тиску сприяло збільшенню доходів бюджету.

"От грузини чудово зробили. Скільки я вам сказала ми платимо із зарплати? 67%. Знаєте, скільки грузини зробили на місяць прибуткового? 20%. І отримали збільшення доходів в усіх фондах. Ось і все. Але для цього потрібна політична воля", - сказала вона.

"В США ми запитуємо: "Чому у вас нема ПДВ?". Нам відповідають: "Тому що національна ідея американців - створення доданої вартості. Як же ми будемо їх оподатковувати?". А знаєте, звідки взявся ПДВ? Це соціалістичний податок. Коли в Німеччині його почали вводити, щоб від багатих забрати трошки і поділити між бідними", - наголосила Кужель.

За її словами, якщо влада хоче з бізнесом розмовляти - бізнес готовий до такого діалогу.

"Не так, як Михайло Бродський каже, що я покриваю тих, хто не платить податки. Дурниці. Мені шкода цих людей. Саме вони платять, вони не приховують. Тому питання не виникає, щоб не платити податки. Питання виникає, чи можна після сплати податків залишитися живим", -наголосила Кужель.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем`єра програми - щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!