Податкова реформа потребує фахового підходу – експерти

Неділя, 14 листопада 2010, 18:17
Реформування податкового законодавства, за яке взялася нинішня влада, відстало від "графіку" на багато років, але нинішній момент є для цього невдалим.

Про це заявила екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель у програмі "Реальна економіка" в ефірі телеканалу UBC.

"Я - автор єдиного податку. У 1999 році придумала і провела за підтримки Сергія Тігіпка і Леоніда Кучми указ, за яким жила вся країна 11 років. Коли я його придумувала - завдання було одне: як захистити людей, яких держава викинула із заводів. І коли сьогодні прем'єр Азаров каже, що ринки себе пережили, я хочу сказати: "Вибачте, ви що - підприємства створили?". Тобто потрібно створити робочі місця. Люди ж на базари пішли: вчителі, вчені, лікарі - вони ж не самі пішли", - зазначила вона.

"Згадайте той час, коли 2-3 роки зарплати не платили бюджетникам - ось вони усі і пішли. Їх треба було захистити. Тому що я, як професійний аудитор, можу сказати, що податкове законодавство тоді прийняте Пинзеником: податок із прибутку і ПДВ було таке, що у аудиторів волосся дибки ставало. А звичайну людини з вищою освітою будь-який податківець роздягнув би, як нитку", - наголосила екс-голова Держкомпідприємництва.

При цьому, зазначила Кужель, коли вони всі платили середній податок на прибуток 5 гривень, був введений єдиний податок, який починався з 20 гривень.

Реклама:

"Тобто платити в 4 рази більше. Вони погодилися, щоб тільки їх не роздягали. Вони вижили завдяки цьому", - наголосила вона.

"І коли сьогодні говорять, що не наповнюють бюджет ... Панове, ви дайте відповідь на питання: коли ви заїжджаєте в будь-яке місто - це хто змінив всі перші поверхи і побудував ресторанчики, їдальні. Це хто? Олігархи? Все це зробив малий і середній бізнес", - зазначила Кужель.

"Так, вони, можливо, щось не дали до бюджету, що ви не устигли вкрасти. Але вони усі ось в цей час щось створили. І вони ці гроші в офшори не вивели. Вони цими грошима будівельну галузь підтримували. Вони цими грошима продуктову галузь підтримували. Тобто їхні гроші не були в офшорах - вони були тут. Вони себе витягли, не пішли на біржу праці", - наголосила вона.

За словами екс-голови Держкомпідприємництва, нині відбувається "глибоке непрофесійне нерозуміння суті процесу".

"Люди вважають, що десь там стоять мінімізатори, і ось тільки бюджету не вистачає від них грошей. Звідки така дурість - тому що ніхто з них не пройшов і не поговорив. Я пройшла своїми ніжками всі ринки, я знаю ситуацію сама, я знаю, як працюють ресторани", - наголосила вона.

"Дійсно, треба було єдиний податок через 5 років починати трансформувати потроху. Всі боялися доторкнутися. А тепер додумалися: в період кризи, коли немає грошей ... Зменшилася маса грошей, ціни ростуть, купівельна спроможність знижується, йде бідність. У цей період докорінно ламати ситуацію", - відзначила укс-голова Держкомпідприємництва.

"А в чому полягає її ламання? До того, як вони почали міняти спрощену систему оподаткування було прийнято рішення: всім платити до Пенсійного фонду. Та правильно - коли я його брала, в ПФ платилося 100%, тоді мінімальна зарплата була 68 гривень", - зазначила вона.

За словами Кужель, зміни у податковому законодавстві були потрібні уже тоді, коли почала мінятися ситуація із прибутками, "але всі боялися до нього доторкнутися".

"А тепер взяли і бахнули - повинні всі платити. Ось собі уявіть: бабуся, яка отримує пенсію 724 гривні стоїть реалізатором на ринку, отримує 500 гривень. І вона повинна віддати 345 гривень до Пенсійного фонду щомісяця. Ви вважаєте, це можливо? Тобто, їй не додають до пенсії жодної копійки. Це не нормально. Я краще буду боятися, я буду міліціонерові по 50 гривень давати, але тільки я не буду нікуди платити, тому що я ж хочу вижити", - наголосила вона.

На думку Кужель, найбільше від цього постраждає держава.

"Люди ж розумні: ми їх обдуримо. Не можна з людини взяти більше, ніж можна. Ви з корови не візьмете молока більше, ніж вона дає, і з людини більше не візьмете. А в кінцевому підсумку це виразиться або в агресії - страйках, або в тому, що я вас все одно обману", - наголосаила вона.

У свою чергу, присутній у студії президент Спілки податкових консультантів Леонід Рубаненко зазначив: "Ми готові командою, є відповідні люди, в умовах сьогоднішньої системи оподаткування, сьогоднішніх працюючих чинних законів оподаткування поставити на місце будь-який бізнес".

"На місце - мається на увазі чесність до держави. Не треба писати нового кодексу, не треба щось змінювати. Але змусити заплатити те, що має заплатити торгівельна мережа, супермаркет - це можна зробити, якщо є до цього воля", - пояснив Рубаненко.

"А насправді - пишеться кодекс, який завдає відчутного удару багатьом людям, і компенсаторів нема. Ані фінансового компенсатора, щоб пом'якшити цей удар, ані адміністративного компенсатора. Бо якщо ми спрощуємо процедури в Податковому кодексі, багато кажемо, що полегшено адміністрування - то чому ж ми не скорочуємо штат Податкової адміністрації, чому ж не пишемо, що ми зробимо так, щоб дати по рукам корупціонерам?", - наголосив він.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем`єра програми - щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!