Інвестори готові до експансії української економіки

Середа, 10 листопада 2010, 09:33

Агентство ділової інформації Thomson Reuters та Австрійський контрольний банк щокварталу виводять індекс ділового клімату в країнах Центральної та Східної Європи.

Автори дослідження опитали представників чотирьохсот міжнародних компаній зі штаб-квартирою в Австрії, що діють на східноєвропейських ринках.

Загальний діловий клімат оцінюється по чотирьох ключових категоріях: "кон'юнктура", "очікування розвитку бізнесу", "діловий клімат", "інвестиції", пнередає УНІАН.

Найкращі очікування розвитку кон'юнктури ринку, згідно з оцінками інвесторів, у Польщі та Росії.

Реклама:

Відповідно, саме в цих країнах більшість інвесторів планують найближчим часом розширювати свою діяльність.

Позитивну динаміку ділового клімату, в тій чи іншій мірі, за підсумками третього кварталу демонструють всі країни регіону - від Чехії та Угорщини до Румунії.

Як і в інших країнах регіону, після різкого погіршення ділового клімату в розпал кризи, протягом 2009 року в Україні спостерігалося поступове поліпшення ситуації.

У другому кварталі цього року в Україну було зафіксовано особливо відчутне поліпшення настроїв інвесторів.

Проте вже в третьому кварталі показники за всіма критеріями значно впали.

Анжель Айкгофф, керівниця інформаційного департаменту Австрійського контрольного банку в інтерв'ю Deutsche Welle пояснила цю тенденцію так.

"Очевидно, інвестори стурбовані. Коли в Україні змінилася влада, вони раділи стабілізації політичної ситуації і мали високі очікування. Але обіцяні реформи повинні нарешті втілюватися. Мова йде про полегшення податкового тягаря та про боротьбу з корупцією. Янукович має втілити в дії той кредит довіри, який він отримав", - зауважує Айкгофф.

Представниця Австрійського контрольного банку критикує брак прозорості у прийнятті урядових рішень в Україні.

Мова йде в першу чергу про Податковий кодекс. З одного боку, уряд і президент обіцяють зниження податків та уніфікацію законодавства.

Однак бізнес стурбований тим, як готується документ.

"З економічної точки зору важко зрозуміти, яким чином Україні буде сидіти на шпагаті між обіцяним зниженням податків для підприємств і вкрай поганою ситуацією з наповненням казначейства. Але найважливіше: брак прозорості", - говорить Айкгофф.

При цьому, незважаючи на певний скепсис в очікуваннях реформ і несприятливий діловий клімат, більшість інвесторів планують розширювати свою діяльність в Україну.

За показником планів експансії України в рейтингу ділового клімату знаходиться на третьому місці - слідом за Польщею і Росією.

"Інвестори вірять в Україні. Вони готові до експансії", - підсумовує Айкгофф.

Плани експансії іноземних компаній, не дивлячись на деяке скорочення, зберігаються на високому рівні.

Готовність вкладати гроші в Україні, як випливає з австрійського індексу, після багаторічної перерви повернулася після президентських виборів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!