В кишенях російських чиновників осідає 32 мільярди доларів

Неділя, 31 жовтня 2010, 10:20

Щонайменше п'ята частина витрат на державні закупівлі в Росії осідає в кишенях корупціонерів, і відкати перевищують 1 трлн. рублів  - 32 млрд. доларів на рік.

Рівно на таку суму чиновники вирішили підвищити податки з 2011 року.

Про крадіжки при державних закупівлях президенту Дмитру Медведєву повідомив у п'ятницю начальник його контрольного управління Костянтин Чуйченко, повідомляє Reuters.

"У даний момент на ринку закупівель для державних і муніципальних потреб витрачається до 5 трлн. рублів бюджетних коштів ... Економічний ефект від очищення порочних закупівель, за найбільш консервативними оцінками, може перевищити 1 трлн. рублів", - цитують Чуйченка російські агентства.

Реклама:

Медведєв назвав боротьбу з корупцією пріоритетом, проте за неповні три роки його перебування в Кремлі ситуація лише погіршилася.

Росія скотилася в рейтингах на саме дно: підлеглі Медведєва і його старшого партнера по правлячому тандему Володимира Путіна зараз поступаються в продажності лише колегам з Афганістану , М'янми і Сомалі.

Медведєв пообіцяв вдарити по розкраданню "оптимізацією" держзакупівель.

Попередні спроби на цьому терені зробили систему прозорішою завдяки організації конкурсів і публікації їх умов в інтернеті, звідки громадськість дізналася, як міліціонери на гроші платників податків купують золочені ліжка, а лісники - автомобілі "люкс" з масажними кріслами.

Активісти боротьби з казнокрадством організовуються в інтернет-співтовариства і вже домоглися скасування кількох конкурсів, викликали питання в обгрунтованості ціноутворення і асортименті товарів для потреб чиновників.

Казна, тим часом, не може звести кінці з кінцями, і уряд Путіна, щоб заткнути бюджетну діру, має намір продати держвласність на 60 млрд. доларів за п'ять років, активно позичати на внутрішньому ринку і за кордоном, а також підвищити податки з 2011 року приблизно на 1 трлн. рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!