"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євро-2012 приведе Україну до дефолту - експерт

Субота, 30 жовтня 2010, 17:03

Україна може оголосити про свою неспроможність розрахуватися з боргами відразу після проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

Про це заявив президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, пише газета "Дело".

"Дефолт України, тобто оголошення про неспроможність розрахуватися з боргами дуже імовірний після проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році", - вважає експерт.

У 2010 році уряд Миколи Азарова запозичить для покриття дефіциту Держбюджету рекордну суму 117 млрд. гривень.

Реклама:

Держбюджет-2010 передбачає витрати на суму 305 млрд. гривень, тоді як дохід - 252 млрд. доларів. При цьому дохідна частина не буде виконана через падіння економіки, відзначив експерт.

"Ці гроші протягом одного місяця надійшли в обіг і спричинили стрибок цін. Уряд позичає за кордоном валюту, і тим самим підтримує імпорт. Тому міжнародні організації охоче дають кредити. Плани за доходами від податків, приватизації в Україні не виконуються. Дефіцит покриють шляхом запозичень", - сказав Лановий.

Експерт зазначив, що зараз економіка в стані падіння: "Азаров повторює дії Тимошенко. Замість вкладати в розвиток економіки, витрачає гроші на витрати".

"У наступному році економічне становище не зміниться. Уряд буде брати все більше кредитів, щоб розрахуватися з боргами. Настане мить, коли кредитори не захочуть ризикувати. Тому що будуть бачити, що Україна йде до банкрутства. Життя в борг рано чи пізно закінчиться. Наш уряд веде себе як банкрут: будуть прагнути отримати ще більше кредитів, щоб утримати ситуацію. Так було в Росії в 1997-98 роках. Їх бюджет фінансувався за рахунок закордонних кредитів. Все закінчилося дефолтом і обвалом курсу рубля", - наголосив він.

Як відомо, уряд Юлії Тимошенко 2009 року набрав кредитів на 100 млрд. гривень. Загальна сума державного боргу вже перевищує 800 млрд. гривень

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!