Думка експерта: На посівну аграріям не вистачає близько 7 мільярдів

Середа, 27 жовтня 2010, 16:22

Уряд звернувся до Верховної ради з проханням прийняти законопроект про про аукціонну реалізацію квот на експорт зерна.

За словами, аналітика ІГ "АРТ Капітал" Павла Бідака, основна мета квотування експорту зерна - стримати зростання цін на внутрішньому ринку, тобто інфляцію, яка з початку 2010 року вже склала 7,5%, і в кращому разі за підсумками року складе 11%, в гіршому - 13%.

"Але такими діями уряд створює найбільшу втрату саме аграріям, які, не маючи можливості реалізувати свою продукцію, так як зернотрейдери не ризикують укладати контракти через неможливість вивезення агропродукції, залишилися без оборотних коштів для проведення посівної кампанії", - зазначив співрозмовник.

Бідак додав, що зараз особливо відчувається недосів ячменю (-16% рік до року) та рапсу (-24% рік до року).

Реклама:

"Можливо, плани МінАП щодо засіву будуть реалізовані, але зараз можна стверджувати, що в 2011 році нас чекають не менші проблеми з врожайності і валового збору зернових, через відсутність коштів на посівну, а зараз аграріям не вистачає близько 7 млрд. гривень", - продовжив Бідак.

Аналітик додав, що якщо навіть і будуть засіяні необхідні площі, врожайність 2011 року буде низькою, оскільки аграрії заощадили на добривах і агротехнологіях.

"А кредитні кошти, хоч і стали більш доступними, ніж у минулому році, все одно не під силу більшості - тому що процентні ставки складають в середньому 20% річних", - підкреслив він.

На питання, за яким принципом буде формуватися ціна на квоти, Бідак відповів, що ціна покупки зерна в аграріїв разом з придбанням права на експорт не повинні бути вище світових цін на зернову культуру, які складуться на момент відвантаження зерна.

Інакше, зернотрейдерам такий бізнес буде нецікавим.

"Інше питання - за якою ціною зернотрейдери купують в агровиробників зерно. Зернотрейдерам буде цікаво працювати тоді, коли вони будуть отримувати прибуток. А їхній прибуток буде в такому випадку залежатиме від того, наскільки сильно знадобляться аграріям гроші і як швидко вони зможуть розпрощатися зі своїм зерном за заниженою ціною", - сказав експерт.

За його словами, зернотрейдери стверджують, що їхня націнка з тонни в середньому становить 7-10 доларів.

"Вважаємо, що середня націнка становить не менше 20-30 доларів", - зазначив експерт.

"Реально зернотрейдери будуть готові платити за право на квоту в межах 15-20 доларів за тонну. Думаю, якщо ціна буде вищою - це просто відіб'є інтерес зернотрейдерів", - підкреслив Бідак.

Щодо ціни прав на квоти - тут, за словами експерта, 100% відповіді немає, оскільки і в самому уряді досі існують розбіжності щодо методу розподілу квот. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!