"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії пригадали Тимошенко старий борг

Вівторок, 26 жовтня 2010, 16:29

Уряд України повинен розрахуватися з російським військовим відомством за невиконання угоди від 1996 року з постачання будматеріалів на суму 450 млн. доларів.

Про це заявив колишній начальник головного управління військового бюджету і фінансування Міноборони РФ Георгій Олійник, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Юлія Тимошенко, яка в 1996 році керувала Єдиною енергетичною системою України (ЄЕСУ) і була ініціатором угоди, своїми діями зірвала виконання домовленостей із постачання Міноборони РФ будматеріалів на суму 450 млн. доларів в обмін на російський газ", - сказав Олійник.

За його словами, відповідна міжурядова угода була підписана 14 років тому главою російського військового відомства Ігорем Родіоновим, представниками Мінфіну РФ, Газпрому і ЄЕСУ, а також іншими учасниками.

Реклама:

Тим не менш, сказав Олійник, українська сторона в 1996 році поставила Міноборони РФ будматеріали на суму 120,3 млн. доларів, а потім стала саботувати подальше виконання домовленостей.

У 2004 році Україна видала російському військовому відомству борговий вексель на суму 405,3 млн. доларів, який через 5 років рішенням Шевченківського районного суду Києва був визнаний недійсним.

"Тепер очевидно, що ЄЕСУ не збиралася виконувати умови угоди, а Тимошенко вчинила недобросовісно", - зазначив Олійник.

Головна військова прокуратура порушила кримінальну справу відносно офіцерів Центрального управління матеріальних ресурсів Міноборони РФ, а також проти Тимошенко, якій інкримінувалася дача хабара офіцерам цього центру.

У подальшому справа була припинена за закінченням терміну давності.

За грати потрапив лише Олійник, який, за його словами, всього лише виконував розпорядження Мінфіну і міністра оборони щодо цільового переказу грошей до ЄЕСУ.

"У підсумку я постраждав від її дій - виявився єдиним "стрілочником" у цій справі, був позбавлений генеральського звання, пільг і нагород, а також зазнав моральних втрат", - сказав колишній армійський головбух.

За словами колишнього генерала, він має намір домагатися перегляду своєї справи Президією Верховного суду РФ, але поки його прохання доходить лише до Військової колегії, яка відмовляє у повторному розгляді.

"Кожен учасник цієї "операції століття" має отримати по заслугах", - уклав він.

Як відомо, у липні 2003 року Олійник був засуджений за звинуваченням у перевищенні посадових повноважень.

Московський гарнізонний Військовий суд встановив, що генерал продав приналежні Міноборони РФ облігації внутрішньої валютної позики за ціною нижче офіційної в 10 разів.

У результаті дій Олійника відомство зазнало збитків у розмірі, що перевищує 60 млн. доларів.

Суд засудив Олійника до п'яти років позбавлення волі. Крім того, він був позбавлений військового звання і ряду державних нагород, а також права займати державні посади протягом трьох років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!