У Азарова заспокоюють: в Україні буде стабілізація цін

Неділя, 24 жовтня 2010, 18:37

Заступник міністра економіки Анатолій Максюта прогнозує, що після вересневого стрибка споживчих цін відбудеться їх стабілізація.

Такий прогноз чиновник висловив у програмі "Реальна економіка" в ефірі телеканалу UBC.

"Ми передбачаємо, що після цього підвищення у вересні, далі ціни будуть більш стабілізовані", - сказав Максюта.

За його словами, "якщо ми бачимо, що ринок достатньо наповнений товарами, то тут є проблеми в самих виробників, продавців і, очевидно, доцільно вводити адміністративні заходи контролю над цінами".

Реклама:

"Якщо ми бачимо, що ринок ненасичений товарами - ми відкриваємо можливості ввезення цих товарів для того, щоб збалансувати попит і пропозицію", - продовжив заступник міністра економіки.

На його думку, коли держава не втручається в регулювання ринку, то правила на ринку встановлюють самі ж гравці.

"Якщо держава не встановлює правила, то правила встановлюють гравці на цьому ринку. Це називається зговір", - резюмував Максюта.

У свою чергу, заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський вважає, що будь-яке адміністративне втручання держави спотворює основні закони і принципи ринку.

"Єдиним механізмом забезпечення балансу між бажанням споживача купити дешевше і бажанням продавця продати дорожче є ринок, і будь-яке адміністративне втручання спотворює його", - відзначив експерт.

За словами Ярославського, задекларовані програми, які спрямовані на підтримку аграрного сектору, практично не виконуються, тому уряд вдається до адміністративних методів регулювання ринку.

"Декларування цін, обмеження рівня рентабельності, обмеження торгових надбавок і так далі. На мій погляд, це призводить до того, що аграрний сектор сам по собі є соціальним донором суспільства", - підкреслив він.

Як повідомлялося, показник інфляції у вересні 2010 року на рівні 2,9% був максимальним для цього місяця з 1998 року.

Різке зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) у вересні на рівні 2,9% було викликане, серед іншого, зростанням цін на сирі продукти на 7,2% за місяць, що становить 2 п.п. внеску в ІСЦ.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем`єра програми - щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: