Бойко не зміг не підтримати Фірташа

Субота, 23 жовтня 2010, 15:25

Минулого тижня Мінпаливенерго офіційно відмовилося від ідеї забрати газорозподільні мережі у компанії "Вінницягаз", яка близька до Дмитра Фірташа.

Протягом останніх двох місяців засновник Group DF здобув перемогу і в боротьбі за газові магістралі, які експлуатають "Дніпропетровськгаз", "Закарпатгаз" і "Львівгаз", пише тижневик "Комментарии".

Таким чином, тепер бізнесмен може перейти від захисту свого газорозподільного бізнесу до його подальшого розвитку.

Операція з вилучення мереж у "газів" і їх подальшій передачі "Нафтогазмережам" стартувала з подачі тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Реклама:

Тимошенко вирішувала відразу два завдання. По-перше, об'єднувала в руках "Нафтогазу" багатомільярдні фінансові потоки газового ринку.

По-друге, виганяла з внутрішнього ринку газу свого давнішнього опонента Дмитра Фірташа, який у 2008 році офіційно повідомив, що RosUkrEnergo придбала контрольні пакети акцій низки українських облгазів і через них контролює 75% продажів газу в Україну.

До речі, відразу після цієї заяви АМКУ почав перевірку інформації про монополію на ринку газорозподілу.

Але в підсумку чомусь так і не зміг виявити того факту, що мінімум 20 "газів" Україна опосередковано належать кіпрським компаніям Krezer Holdings Ltd, Nesiba Ventures Ltd, Pasler Enterprises Ltd і Porala Ventures Ltd.

Але офіційно кампанія з вилучення державної газової інфраструктури в міськ-і облгазів почалася лише 10 червня 2009 року, коли Кабмін прийняв постанову № 775 "Про підвищення ефективності управління державним майном газорозподільних мереж".

Відповідно до нього це майно повинні були бути передані від "газів" до "дочці" НАК "Нафтогаз Україна" - "Нафтогазмережам".

На початковому етапі цю операцію планувалося провести в п'яти областях: Закарпатській, Львівській, Вінницькій, Миколаївській та Дніпропетровській.

Але місцеві "гази" відмовилися підписати відповідні акти приймання-передачі держмайна, тому юристи "Нафтогазмереж" подали цілий ряд позовів до суду, вимагаючи визнати за держкомпанією права користування газорозподільними трубопроводами.

Перший успішний крок у цьому напрямку був зроблений у грудні 2009 року.

Тоді госпсуд Києва виніс відразу п'ять рішень, якими заборонив "Закарпат-", "Львів-", "Вінниця-", "Миколаїв-" і "Дніпропетровськгазу" здійснювати будь-які дії, спрямовані на обмеження права "Нафтогазмереж" у користуванні трубопроводами, в тому числі відмовляти в їх передачі на баланс НАК, а також у доступі до них.

Цими ж рішеннями суд заборонив НКРЕ вживати дії, що перешкоджають "Нафтогазмережам" у реалізації права користування газорозподільною інфраструктурою.

Але зміна влади внесла корективи в плани держави. Подальший розвиток подій показав, що НАК вже відмовився від ідеї "підвищення ефективності управління" газовими мережами.

З літа 2010 року держкомпанія "Нафтогазмережі" просто стала ігнорувати судові засідання, на яких визначався законний експлуататор мереж.

Програш "Нафтогазмереж" дає підстави Мінпаливенерго скасувати свої попередні накази про передачу трубопроводів на баланс "Нафтогазу".

В Україні налічується 42 міськ-і облгази, 20 з яких входять в орбіту впливу Дмитра Фірташа.

У той же час у двох регіональних газопостачальних компаній цього бізнесмена поки що немає можливості спокійно заробляти на газовому ринку країни.

Мова йде про вищезгадані "Миколаївгазі", а також "Чернівцігазі", які досі судяться з "Нафтогазмережами" за мережі в своїх областях.

Швидше за все миколаївська компанія зможе вирішити свою проблему вже найближчим часом.

Адже "Нафтогазмережі" ігнорують судові засідання, на яких вирішується доля газорозподільних мереж в Миколаївському регіоні.

Що ж стосується "Чернівцігазу", то ця компанія швидше за все стане єдиним газовим активом Дмитра Фірташа, який не зможе повернути собі колишній вплив у регіоні.

Такий висновок зроблено на підставі того, що 23 червня 2010 року Вищий госпсуд України своїм рішенням підтвердив законність розпорядження госпсуду Чернівецької області від 9 січня 2009 року.

Минулого тижня Мінпаливенерго офіційно відмовилося від ідеї відняти газорозподільні мережі у компанії "Вінницягаз", яка близька до Дмитра Фірташа.

Протягом останніх двох місяців засновник Group DF здобув перемогу і в боротьбі за газові магістралі, експлуатовані "Дніпропетровськгазом", "Закарпатгазом" і "Львівгазом".


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: