З низки продуктів пропонують прибрати напис "Без ГМО"

Четвер, 21 жовтня 2010, 14:04

З продукції, в якій трансгенів не може бути узагалі, варто прибрати маркування написом "Без ГМО".

З відповідною пропозицією звернулася до Міністерства економіки та Кабінету міністрів громадська організація із захисту прав споживачів "Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз "Тест" (Центр експертиз "Тест"), повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Також пропонується заборонити ставити позначку "Без ГМО" на товари, вміст ГМО в яких перебуває на низькому рівні, але не перевищує встановлений законодавством рівень.

У центрі експертиз "Тест" відзначають, що споживачі перестають реагувати на маркування "Без ГМО", оскільки не вірять їй.

Реклама:

Це відбувається, за словами експертів, внаслідок того, що всі продукти - як з високим ступенем присутності ГМО, так і ті, де вони не можуть бути взагалі - стали маркуватися даної написом.

На сьогодні в Україні маркуванню щодо вмісту ГМО підлягають всі без винятку продукти харчування.

При цьому якщо вміст ГМО вищий за 0,9%, то на продукті має бути зазначено, що він містить "генетично модифіковані організми", якщо зміст менше 0,9%, то повинен наноситися напис "Без ГМО", - нагадують у центрі експертиз "Тест".

"А що ж робити, якщо вміст (ГМО) буде, приміром, 0,5%? А якщо десь узагалі немає (ГМО), тобто абсолютний нуль. У порівнянні з 0,5% якось некоректно виходить по відношенню до більш "чистого", - розмірковують експерти громадської організації.

У зв'язку з цим, експерти пропонують українським чиновникам використовувати досвід країн Євросоюзу, а саме:

- Обов'язково маркувати написом "Без ГМО" тільки ту продукцію, де вміст ГМО перевищує 0,9%;

- Якщо вміст ГМО перевищує 0,9%, то на продукт необхідно наносити напис "містить генетично модифіковані організми";

- Якщо вміст ГМО становить від 0% до 0,9%, але є мінімальна кількість - виробник може не повідомляти про її наявність, але не може писати "Без ГМО";

- Дозволити маркувати написом "Без ГМО" тільки ту продукцію, в якій трансгени повністю відсутні.

Фахівці центру експертиз "Тест" нагадують, що ГМО взагалі не може міститися в продуктах, які не містять білки, в першу чергу рослинні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!