Уряд відлякує інвесторів – експерти

Четвер, 21 жовтня 2010, 12:37

Запровадження квот на експорт зерна дуже негативно вплинуло на бажання іноземних інвесторів вкладати гроші в українську економіку.

Таку думку висловив колишній голови правління Національного банку України Ярослав Солтис в ефірі Радіо "Свобода".

"Квоти треба було навесні, або на початку року. А не коли ви виростили врожай, зібрали його, завантажили його в судна, а вам кажуть, що ви не маєте права продавати і не входите у квоту. Чому це так робиться? Навіщо? І для кого ці квоти встановили?", - сказав Солтис.

Ще один удар по інвестиційному клімату Україну, на думку економіста, нанесли розмови про реприватизацію "ArcelorMittal Кривий Ріг".

Реклама:

"Це ж була наша найбільша закордонна реальна інвестиція, але ми знову налякали цього інвестора, а через нього й усіх інших. Тих хто давно приглядається до України, знає усі переваги, знає, що ми виростили гарне зерно, але не даємо його продати за гарними цінами", - вважає економіст.

На думку колишнього заступника голови правління НБУ Олександра Савченка, дуже суттєвий "відлякувальний ефект" на інвесторів справило бажання змінити Податковий кодекс.

"Я знаю багатьох інвесторів, які просто зупинили інвестиції в Україну, бо чекають, що буде з оподаткуванням. У шоковому стані й головні інвестори України - її громадяни. Вони не знають, у що виллється зміна Податкового кодексу", - стверджує експерт.

Савченко радить швидше запроваджувати новий Податковий кодекс, якщо вже процес змін розпочали, але відтермінувати у часі на 3-4 роки "найбільш контраверсійні статті", такі як оподаткування депозитів і нерухомості.

"Оподатковуючи нерухомість ми ударимо по будівельній галузі, яка і так лежить. Натомість варто було б оподатковувати завезення золота", - упевнений Савченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!