Янукович і Чавес обмінялися нафтовими обіцянками

Вівторок, 19 жовтня 2010, 10:19

Президенти України і Венесуели Віктор Янукович і Уго Чавес у понеділок у Києві оголосили про початок нового етапу двосторонньої співпраці.

Чавес утримався від заяв на тему боротьби з світовим імперіалізмом, зосередившись на економіці, пише газета "Комерсант-Україна".

"Ми домовилися, що Україна почне видобуток нафти і газу на території Венесуели. І це питання стане пріоритетним у наших взаєминах", - заявив за підсумками зустрічі український президент Віктор Янукович.

Пізніше досягнення домовленостей про видобуток Україною південноамериканських вуглеводнів підтвердив і Чавес.

Реклама:

Він сказав, що розглядається можливість виділення нафтогазоносної ділянки в басейні річки Оріноко. Інші деталі, а також терміни реалізації проекту названі не були.

Другий ключовою темою переговорів стала ідея використання нафтопроводу Одеса-Броди в аверсному режимі для прокачування венесуельської нафти до Білорусі у відповідності з домовленостями, досягнутими в суботу в Мінську.

Раніше українська сторона неодноразово заявляла, що аверсний режим трубопроводу можна забезпечити тільки в разі гарантії поставок понад 9 млн. тонн. Проте учора Янукович заявив, що має намір "розвернути" Одеса-Броди незалежно від обсягів прокачки.

"Не хочу говорити про обсяги, скільки привезуть. Зараз нафта перевозиться до Білорусі в цистернах, але найближчим часом ми перейдемо на її транспортування по нафтопроводу. Ми вже прийняли рішення про це - стільки й прокачаємо", - сказав він.

За словами президентів, вчорашня зустріч є лише першою сходинкою розвитку двосторонніх відносин. На переговорах вони доручили урядам обох країн створити робочу групу, якій належить вибрати пріоритетні напрями співпраці.

Обговорити ці пріоритети голови держав мають намір в ході своєї наступної зустрічі на вищому рівні, яку планується провести в Каракасі на початку 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!