Зернотрейдери експортували 4 млн тонн зерна

Четвер, 14 жовтня 2010, 12:56

Україна з початку поточного маркетингового року експортувала близько 4 млн. тонн зерна, у тому числі за перші 13 днів жовтня - 460 тис. тонн.

Про це повідомив президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко .

"При експортній можливості цього маркетингового року в 15 млн. тонн, Україна з початку сезону поставила на зовнішні ринки близько 4 млн. тонн зерна", - сказав він, передає  "Інтерфакс-Україна".

Клименко, зокрема, уточнив, що за цей маркетинговий рік з України на зовнішні ринки було поставлено 0,358 млн. тонн кукурудзи, у тому числі з початку жовтня - 0,133 тис. тонн, 1,71 млн. тонн пшениці (у жовтні - 0,218 млн. тонн), 1,92 млн. тонн - ячменю (за жовтень - 0,110 млн. тонн).

Реклама:
Він нагадав, що експорт зерна з кінця серпня цього року стримувався Державною митною службою, крім того, зовнішні поставки зерна гальмують заяви уряду про плани квотувати експорт зернових.

Президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко вважає, що Україні в 2010 році збере не менше 40 млн. тонн зерна і з урахуванням перехідних залишків країна не тільки повністю забезпечить свої потреби, але і може безболісно експортувати 12 млн. тонн зерна.

На його думку, якби держава не обмежувало експорт, то Україні щомісяця, до кінця січня, постачала б на зовнішні ринки приблизно 1,5 млн. тонн зерна.

У той же час, Козаченко відзначив, що через стримування експорту внутрішній ринок "фактично неживий".

Це, за його словами, означає, що аграрії не можуть скористатися високими світовими цінами та отримати гідний прибуток за вирощений товар.

  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!