"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртелеком" готують для росіян

Середа, 13 жовтня 2010, 09:12

Уряд, 12 жовтня, зетвердив умови конкурсу продажу "Укртелекому".

Як пише видання "Дело", умови конкурсу жорсткі. Компанії, частка держави або держустанов у яких перевищує 25%, до приватизації не допускаються.

Це автоматично виключає можливість участі в конкурсі акціонера "Київстару" - норвезької Telenor, в якій є частка держави, і німецької Deutsche Telekom, 15% акцій якої належать уряду Німеччини, а 17% - державному банку розвитку KfW.

Також не можуть брати участь у конкурсі компанії, зареєстровані в офшорах.

Реклама:

До конкурсу не будуть допущені компанії, частка ринку (за доходами) яких в обсязі наданих послуг на українському ринку перевищує 25%.

Це викреслює із списку претендентів "Київстар", який за підсумками ІІ кварталу цього року займав близько 26% ринку зв'язку України.

Однак така норма дає можливість брати участь у конкурсі "МТС-Україна" і оператору life:). За підсумками ІІ кварталу 2010 року доходи "МТС-Україна" склали 18%, life:) - 6%.

Виходячи з умов конкурсу, потенційними покупцями вітчизняного монополіста зв'язку є три компанії: SCM Рината Ахметова, "Альфа-Груп" на чолі з Михайлом Фрідманом і АФК "Система", засновник якої - Володимир Євтушенков.

Одночасно із заборонами уряд не забув вписати і обов'язки нового господаря "Укртелекому".

Він повинен виконувати умови договору за кредитом на 500 млн. доларів, наданому "Укртелекому" Credit Suisse First, Deutsche Bank і Standard bank в 2005 році.

Протягом трьох місяців після покупки забезпечити сплату до держбюджету 74,37 млн. гривень дивідендів, нарахованих за результатами 2007 року.

Найбільш вірогідними кандидатами на купівлю "Укртелекому" експерти називають російські компанії.

Так, невипадково уряд почав швидку підготовку компанії до продажу (навіть знаючи, що бюджет цього року коштів від приватизації не отримає) відразу після зустрічі президента Віктора Януковича з російським лідером Дмитром Медведєвим.

Тоді Янукович запевнив свого колегу в тому, що вітає участь російських компаній у приватизації українських компаній, зокрема "Укртелекому".

Хто б не став новим власником "Укртелекому", в його руках опиниться по-справжньому цінний актив.

Справа в тому, що у власності держкомпанії знаходиться близько 90% кабельної каналізації країни. Саме тому актив цікавий лідируючим мобільним операторам.

Купівля "Укртелекому" відкриває доступ до фіксованих ліній, каналів зв'язку, комутаційного обладнання. Вельми цікава і матеріальна база компанії - офіси в центрі всіх міст України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: