Уряд вирішив обмежити експорт гречки

Понеділок, 11 жовтня 2010, 18:16

Вперше в новітній історії України може бути введене обмеження на експорт гречки.

У розробленому Міністерством економіки проекті постанови уряду квота на експорт гречки встановлює на рівні 1 тис. тонн до кінця 2010 року, пише газета "Дело".

Рішення уряду зумовлене ціновим ажіотажем, який склався на ринку в 2010 році - ціна гречки у вересні досягла 20 гривень за кілограм.

Зростання цін було викликане зниженням врожаю цієї культури до 188 тис. тонн.

Реклама:

В майбутньому сезоні, на думку експертів, баланс також залишиться напруженим - майбутній врожай гречки прогнозується на ще меншим, ніж в2010 рівні - не більше 168 тис тонн, зазначає видання.

Також, згідно з документом, Міністерство економіки ініціює квоту на експорт зерна в обсязі 2,702 млн. тонн до 2011 року.

Зокрема, пропонується квоту на експорт пшениці встановити в розмірі 500 тис. тонн, кукурудзи - 2 млн. тонн, ячменю - 200 тис. тонн, а також 1 тис. тонн жита.

Як повідомлялося, 7 жовтня міністр аграрної політики Микола Присяжнюк заявив, що уряд доопрацює питання щодо квотування експорту зерна і встановить розміри квот 11 або 13 жовтня.

Раніше міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що Кабінет міністрів прийняв рішення про введення квот на експорт зерна в обсязі 3,5 млн. тонн: 3 млн. тонн кукурудзи і 0,5 млн. тонн пшениці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!