Банки створюють "чорний" список боржників

Понеділок, 11 жовтня 2010, 09:24

Компанії і підприємства, які під час кризи перестали обслуговувати свої борги перед банками, потраплять в єдиний список проблемних боржників.

"Нещодавно ми домовилися з керівниками двадцяти найбільших українських банків сформувати спільну картотеку несумлінних позичальників", - повідомив "Делу" голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

Картотека буде містити інформацію про позичальників, які всіляко намагалися ухилитися від виконання своїх зобов'язань перед банком і не погодилися на запропоновані варіанти реструктуризації боргу.

"До списку входять тільки найбільші за сумами боржники банків", - говорить член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

Реклама:

Позичальники, які погодилися піти на кредитні канікули або переглянули графік погашення боргу, за словами банкірів, в чорний список зараховані не будуть.

У бюро кредитних історій, для яких створення подібних баз є профільним заняттям, ініціативу банків щодо створення чорного списку боржників не підтримують і піддають критиці.

"Замість того щоб створювати такі клуби за інтересами та обмінюватися списками, потрібно переймати досвід цивілізованих країн і приєднатися до одного з п'яти зареєстрованих бюро кредитних історій", - вважає директор Українського бюро кредитних історій Богдан Пшеничний.

З топ-20 банків в числі партнерів цього бюро всього п'ять - ПриватБанк, УкрСиббанк, Сведбанк, ВТБ і ПУМБ.

У Міжнародного бюро кредитних історій таких партнерів всього чотири - Сведбанк, "Родовід Банк", ВТБ і ПУМБ.

Головна проблема, з якою зіткнуться банки-творці картотеки неплатників, на думку фахівців бюро, полягає в актуалізації даних зі списку та їх оновлення.

"У мене скепсис з приводу чорних списків, так як завжди виникне питання актуалізації інформації, процедури виведення з чорного списку компаній, які розрахувалися з банком, питання про право позичальника на оспорювання факту перебування в цьому списку і інші спірні питання", - відзначає Пшеничний.

Однак банкіри стверджують, що все під контролем.

"На даний момент це питання проробляється, шукаються методи створення картотеки, яка б не торкалася банківської таємниці і не порушувала чинне законодавство", - говорить Колесник.

За словами фінансистів, у них і в думках не було створювати конкурента бюро кредитних історій.

Список, складений банкірами, та інформація, яку збирають бюро, практично не перетинаються.

"Ми створюємо список з топ-10 бізнесменів-бенефіціарів, чиї компанії не обслуговують свої борги перед банками і всіляко намагаються ухилитися від сплати боргу. Це дуже значущі прізвища й досить великі борги, якими бюро не займаються", - стверджує член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!