"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податковий кодекс не погіршить життя пересічних українців - Колесников

П'ятниця, 17 вересня 2010, 23:03

Передбачений у Податковому кодексі податок на нерухомість буде збиратися при перевищенні загальної площі квартири 100 кв.м або 40 кв.м на людину.

Про це заявив віце-прем'єр Борис Колесников в ефірі "Шустер Live".

"Податок на нерухомість - 10 гривень на квадратний метр з людини вводиться на площу понад 100 кв.м. До 100 кв.м взагалі не сплачується, понад 100 кв.м платиться тільки якщо площа перевищує 40 кв.м на одну людину. У селі будинок до 200 кв.м - теж нічого не платиться. Понад цього - 10 гривень (за квадратний метр) на рік", - сказав він.

При цьому Колесников зазначив, що такого житла в Україні - тільки 6%.

Реклама:

"94% українців мають житло менше, а якщо точно - 22 кв.м на людину", - наголосив він.

При цьому віце-прем'єр зазначив, що преференцій не матимуть навіть депутати.

"Сьогодні це питання піднімалося одним заможним депутатом на Кабміні. Я сказав, що не треба плутати особисту шерсть з державною. Тобто якщо ви купуєте квартиру за мільйон доларів і не можете до місцевої ради сплатити 10 гривень за метр - значить ви, як мінімум, брешете про свої доходи", - наголосив він.

"Найбільша радянська квартира - 120 кв.м. Такі квартири мали члени Політбюро КПУ. Якщо всі поголовно залишилися члени КПУ, а їх було 17 чоловік, або їх вдови, або їхні діти, то таких квартир всього 17. Тому якщо є принципова різниця - 100 або 120 кв.м, то ми в понеділок внесемо до парламенту цей Кодекс, депутати мають право це поправити", - підсумував Колесников.

Також, за словами віце-прем'єра, у Податковому кодексі передбачена ставка єдиного податку на рівні 300 тис. гривень.

При цьому ставка податку на прибуток для малого бізнесу на 5 років дорівнює нулю. "Стеля" збільшена з 1 млн. до 3 млн. гривень.

Ставка єдиного податку на доходи фізосіб за середньої зарплати лишається на рівні 15%. Водночас, при перевищенні рівня 8800 гривень ставка зростає до 17%.

"Я вам хочу нагадати, що в країні зараз зарплата становить 2347 гривень. Будь ласка, піднімайте зарплату до 8 тис. гривень - ця ставка теж буде обкладатися 15%", - додав він.

Пояснив Колесников і порядок утримання податкуна депозити.

"Якщо депозит на одну фізособу перевищує 200 тис. гривень - то, відповідно, та банківська ставка, якщо брати 10%, - 20 тис. гривень, і от з цих 20 тис. гривень доведеться сплатити 5%", - пояснив він.

"Я хочу сказати, що в країні 97% вкладників мають вклади нижчі, ніж 200 тис. гривень. Так що для людини, яка дійсно має доходи, це нічим не загрожує", - підсумував віце-прем'єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!